Късметлии сме, че много малка част „джаджи“, дрехи и техническа екипировка са нужни за един безопасен и приятен преход. Убеден съм, че всеки начинаещ пътешественик има приятел с опит или може да се свърже с такъв и да помоли за нужното назаем.

Другият вариант е да се наеме от магазин, предоставящ такава услуга, а дойде ли време за закупуване – дори най-важното може да се намери на адекватна цена с основните функционалности. Не бързайте да теглите кредит, за да се сдобиете с най-новото и „най-доброто“.

ЕСЕНЦИЯ НОМЕР 1: ОБУВКИТЕ

Обувките за един преход без специфични условия могат да бъдат четири вида: висока и ниска туристическа обувка, маратонки за планинско бягане и туристически сандали.

Изборът трябва да бъде съобразен с условията, в които ще се прави преходът. За момента ще споделя няколко въпроса, които да си зададете, преди да отидете в магазина:

 

Детайли по темата за това как да изберем правилната обувка ще споделим в бъдеща статия, но в основата на всички съвети стои комфортът. Няма ли удобство от обувката при проба в магазина, няма да я има и на прехода – следвайте това правило и пробвайте различни марки и модели, за да намерите точната за вас обувка.

ЕСЕНЦИЯ НОМЕР 2: ПОДХОДЯЩИ ДРЕХИ

Няма нужда да си сменяте гардероба, преди да направите прехода, но ще се нуждаете от няколко основни неща, за да си подсигурите комфорт и удобство в заобикалящата среда.

Факт е, че не е нужно да дърпате кредит, за да закупите адекватна екипировка, но е нужно да се избягват памучни дрехи. Памукът има ниски нива на изолация, когато е мокър, и увеличава скоростта на охлаждане на тялото, както и риска от хипотермия. Вместо това търсете синтетични или вълнени продукти.

 
 1. Основен слой: В благоприятни и топли условия синтетична тениска и шорти са редовният избор на всеки пътешественик. В по-студени условия това ще се състои от дреха с дълъг ръкав, панаталон и термо бельо.
 2. Топло-изолационен слой: „Поларът ми става лиА вълненият пуловер?“ Няма спор по тези въпроси! И двата вида дрехи са чудесни изолационни слоеве, които запазват топлината на тялото в по-студени условия.
 3. Водоустойчив и ветроустойчив слой: В повечето случаи водоустойчивите мембрани са също така и ветроустойчиви, но ще трябват и водоустойчиви панталони. Този тип материи задържат топлината и пазят дрехите сухи, когато ви брули силен вятър на някое било или вали дъжд. Панталоните пазят краката и обувките сухи от мокри храсти и кален терен.
 4. Чорапите: Вземете ли си чорапи от мериносна вълна няма да имате никакви кахъри. Предоставят повече удобство и мекота за ходилото, висока дишаемост, анти-бактериални свойства и перфектна изолация. Моето предложение са българските чорапи „Try to Fly“ на Pirin Hill, които ползвах на преходите си по Пътеката на Апалачите и Континенталния преход.

ЕСЕНЦИЯ НОМЕР 3: РАНИЦА

Както споменахме с първите две есенции, така и раницата не трябва да е прекалено специална, а просто подходяща за условията, в които ще правите прехода – не вземайте огромна раницата за няколко дневен преход.

10 ОСНОВНИ НЕЩА В РАНИЦАТА

Раницата трябва да е достатъчно голяма, за да побере 10 основни неща за всеки пътешественик. Това са:

 1. храна
 2. вода
 3. дрехи
 4. навигация
 5. аптечка
 6. източник на светлина
 7. защита от слънцето
 8. „запалки“
 9. джобен нож
 10. заслон

Всяка раница с големина между 20-30 литра би трябвало да свърши работа за нуждите.

Преди да поемете на прехода, без значение колко е лесен, без значение колко е кратък или близко до вкъщи, бъдете сигурни, че сте сложили 10-те основни неща в раницата. Всеки носи отговорност за собствената си безопасност и всяко едно от тези 10 неща може да ви помогне в непредвидени ситуации, а в най-критичните, дори да ви спаси живота.

Научете се как да ползвате всяко едно от тях, защото носенето им става безполезно без адекватната полза. Допълнително към всичко това, винаги знайте лимита си и споделяйте план-график си с приятели или семейство преди заминаването.

КАКВО ОЩЕ Е ДОБРЕ ДА ИМАМЕ?

Едва когато се придвижите към по-дълги и предизвикателни преходи, ще се наложи да ползвате по-големи и специфични раници за по-голямо удобство и разпределяне на тежестта в нея.

НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЕКИПИРОВКА

Щеки за ходенете (най-нужни при хора с проблемни стави), фотоапарат и бинокъл с водоустойчивите кейсове за тях, за да заснемете спомена и наблюдавате дивите животни.

КАКВО МОЖЕМ ДА ОСТАВИМ ВКЪЩИ?

Преди да стигнете до бивакуване в дивото и по-технични преходи, може да оставите скъпите и луксозни системи за навигация, SOS предаватели, спален чувал, палатка или хранителни запаси за няколко дни.