Много от нас намират време за ски или сноуборд само през уикенда. Понякога е трудно да решим къде да ходим, защото през почивни дни в големите ни курорти е претъпкано с хора. Огромните опашки и най-вече хилядите хора по пистата могат да ви накарат да съжалявате, че сте избрали най-популярните места за ски като Банско, Боровец или Витоша.

Но освен добре познатите, да ги наречем „водещи“ курорти, има и други места в България, където може да карате ски и сноуборд. Там лифтовете и заведенията не са толкова лъскави. Нито пък хотелите. Съответно няма и тълпи от местни хора и чужденци.

Ще ви разкажем за едно по-различно място, което да посетите през зимата. Това е Добринище.

Добринище е малък курорт в Пирин, разположен над едноименния град. Понякога е наричан и Безбог, но за това малко по-късно. Споменахме, че е малък. Да, има само един лифт и една писта. За сметка на това пистата е една от най-дългите в България. Там няма да се натресете на хиляди хора, просто защото не е модерно да се ходи в Добринище.

Ще имате превилегията да се любувате на природата и при хубаво време дори и супер бавният лифт няма да е способен да развали настроението ви. Ако сте истински любител на зимната планина, на това място ще усетите силно природата и нейната неподправена красота.

ЗА ПИСТАТА И ЛИФТА

Нека ви разкажем за ски пистата, защото все пак сте дошли да карате ски или сноуборд. Тя е една, но е сред най-дългите в България – около 5 км с денивелация от 820 м. За сравнение – пистата Лале 1 на Витоша е дълга 1400м с денивелация от 400м. Пистата на Добринище започва от горната хижа „Безбог“ и завършва на долната – х. Гоце Делчев.

Тя е много подходяща за начинаещи скиори и бордисти, защото редува равни участъци с малко по-стръмни такива и това я прави много разнообразна. Има както по-тесни ски пътища, така и различни широки участъци. Междинната станция на лифта разделя пистата на 2 части – горна и долна.

Като цяло мястото има от всичко за всеки. Ако се справяте добре със ските или борда, със сигурност ще намерите пистата и местата извън нея за много интересни. Има разнообразие от участъци с различна степен на трудност, естествени скокчета и извънпистово каране в горите на Добринище.

ЛИФТЪТ

ski-i-snowboard-dobrinishte-bezbog-ski-pistatata-ceni

Както споменахме, лифтът има междинна станция по средата на пистата. При по-бурно време горната част може да е много ветровита и студена и затова да предпочетете спускания само в долния участък. Затова пък през пролетта, когато времето времето се затопля може да откриете повече и по-приятен за каране сняг в горната част на пистата. Всичко зависи от конкретните условия на самия ден. Разбира се, трябва да имате предвид, че в планината те често се променят дори и за минути.

Лифтът е двуседалков ветеран с междинна станция по средата, така че, ако предпочитате можете да карате само в горната или само в долната част на пистата. За съжаление се движи много бавно. За да се качите от най-долната до най-горната точка са ви нужни 30 минути, а до междинна се стига за 15 минути. Работното време на лифта е всеки ден от 8:30ч. до 16:15ч. (15:45ч. последно качване от х. Гоце Делчев и 16:15 последно слизане от х. Безбог). За сметка на дългото качване, при хубаво време се откриват страхотни гледки и при добра компания времето на лифта минава не чак толкова бавно.

ЗА НАЧИНАЕЩИТЕ

Ако сте начинаещ, внимавате с най-стръмната част от нея – Стената. Намира се в долната част на пистата. Ако не сте сигурни в уменията, си може да я заобиколите като се включите в ски пътя. Той започва непостредствено преди началото на стръмния участък. Отбивката е добре обозначена от табели, указващи черния участък „ЗА НАПРЕДНАЛИ“. Често този участък не се обработва и изравнява от машините и точно това го прави и доста предизвикателен.

Навсякъде другаде пистата се обработва добре преди старта на деня.

В по-голямата си част трасето е с много приятен наклон, който е удобен ако сте по-неуверен и ще ви предразположи да надградите нивото си. Виждали сте как големият наклон кара скиорите и бордисти да свличат повечето участъци по пистата. Това е пагубно за трасето и още в следобедните часове то се превръща в комбинация от лед и бабуни. В такива условия карането става леко неприятно, особено, ако нямате нужните умения. Тук липсата на прекалено стръмни участъци и много хора, спомага пистата често да остава в добро състояние дори и в края на деня.

АКО ЩЕ СЕ УЧИТЕ НА СКИ ИЛИ СНОУБОРД

ski-i-snowboard-dobrinishte-bezbog-ski-pistatata-ceni-na-ski-instruktori

Точно до най-ниската станция на лифта има 2 влека, които се ползват от начинаещи за спускане по широк и равен участък, който е перфектен да направите първите си стъпки в ските или сноуборда. Като стана дума за това, може да прочетете и статията в сайта ни „Как да започна да карам ски или сноуборд“. В нея споделяме полезни съвети за това как да походите при ученето на ски или сноуборд.

Този широк равен участък в най-долната част е подходящ не само за начинаещи, но и за деца и семейства. Разбира се, до него може да стигнете без да ползвате лифта.

Налични са и няколко места, от където може да наемете пълен комплект екипировка – обувки, ски, щеки или борд. Може да наемете и учител, който да ви покаже основите в зимния спорт, който и да сте избрали да практикувате. Цените са значително по-достъпни от в по-„лъскавите“ ни курорти. В зоната за учене около долната станция на лифта има и няколко приятни заведения, където може да хапвате.

ЗА ХИЖА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Ще ви представим и 2-те хижи, които се намират в района на Добринище – хижа Гоце Делчев и хижа Безбог. Но преди това, Добринище се намира на 2 часа път от София и (2:05мин. 164км.) и под 3 часа от Пловдив (2:40 мин 150км).

Качването от самия град до зимния курорт и хижа Гоце Делчев става за още 20 минути. Пътят е добре поддържан и се чисти редовно. С нормални гуми не би трябвало да имате проблеми с качването, дори и без вериги. Все пак, ако пътувате вечер и навън вали стабилно, е добре преди тръгване да проверите обстановката.

X. Гоце Делчев се намира на близо 1500м.н.м. (1485м. н.в.). Построена е на широката поляна, заобиколена от борова гора и е разположена точно до долната станция на лифта. Хижата е масивна сграда с два етажа и партер, където е разположена малка столова. Препоръчваме я, защото стаите са чисти, много добре обзаведени и рядко може да намерите такива в хижа. Цените са достъпни (60лв. за двойна стая) и хората в нея са много любезни. Другото предимство е, че сте точно до лифта и сутринта може да излезете със ските или борда, без да е нужно да товарите екипировката в багажника на колата и да пътувате до паркинга на лифта.

hija-gotse-delchev-ski-snowboard-dobrinishte

Разбира се, може да спите и в квартира или хотел в китното Добринище, заобиколено от три планини – Рила, Пирин и Родопите. В някои хотели ще може да разпуснете след каране на ски в басейн с вода от минерални извори, каквито има в изобилие в района. На сутринта са ви нужни около 20-тина минути, за да стигнете с автомобил до курорта горе.

Относно паркирането, колата може да оставите на големия безплатен паркинг през хижа Гоце Делчев, без изобщо да се притеснявате.

ЗА ХИЖА БЕЗБОГ

Може да чуете някои да наричат курорта с така да се каже неофициалното му име „Безбог“. Много хора с право свързват Добринище с името Безбог, тъй като в горната станция на лифта, откъдето ще започват спусканията ви се намира емблематичната за това място хижа Безбог, кръстена на едноименния връх, който се вижда от нея.

Там е мястото, където ще се чувствате наистина специално, ако решите да нощувате, защото е разположено в сърцето на Пирин, на 2240м.н.в. точно пред Безбожко езеро сред панорама от високи планински върхове. Самото езеро няма да видите през зимата, но пък лятото си струва да се посети. Мястото е възлова точка за кратки и по-дълги туристически или туринг маршрути и предлага уникална природа през всички сезони на годината.

hija-bezbog-usloviq-ski-snowboard-dobrinishte

Всяка година, през ранната пролет хижа Безбог приютява участниците в Splitboard фестивала, който събира стотици любители на туринга и извънпистовото каране. Ако практикувате туринг, задължително трябва да го посетите. Ако сте скиор, също ще сте добре дошъл, макар и повечето участници да са сноубордисти.

Повече инфо за фестивала можете да намерите в сайта на организаторите от Split The Mountain.

Хижата е реновирана и топла. Работи без прекъсване през цялата година. Легловата база е с над 100 места, като стаите са с различен стандарт и брой легла, някои от тях разполагат и с мивка. Има няколко санитарни възела на различни етажи. Долу се намира столовата в която има топло меню, кафе, чай и други. На втория етаж пък има уютна дневна с камина и голяма тераса с изглед към връх Безбог.

Удобствата не може да се сравнят с тези в хотел, но определено са добри и хижата се посещава от хора на всякаква възраст, включително и деца. Нощувките ще ви струват по-малко в сравнение с хотел в някой от топ курортите ни.

Пробвайте да пренощувате на х. Безбог, вместо да се слизате в по-ниското. Ще усетите природата по различен начин на 2240м. н.в.

Друго предимство да останете в горната хижа е, че сутринта ще може да сте сред първите, които ще се спуснат по пистата.

ОБОБЩЕНИЕ

В общи линии Добринище е много приятно място, където може да практикувате зимни спортове, избягвайки блъсканицата в по-големите курорти.

Без значение на какво ниво е карането ви, мястото ще ви хареса. Хижите в двата края на лифта са истинско предимство, защото усещането в тях и въобще културата на хората, които посещават този тип места е по-различна. Всички са усмихнати и отворени към нови запознанства. В хижите хората са много по-склонни да общуват един с друг и да правят нови запознанства, точно поради факта, че вечер всички се събират в столовата, което я прави едно много социално място както за деца и възрастни така и за млади хора.

Това, че липсват някои удобства, които ще откриете на други места невинаги е недостатък, а и ценовият диапазон в курорта е различен, което за някои хора е сериозен фактор. Без значение колко модерен и с колко седалки е лифта, природата е забележителна и на това място ще усетите силно планината и нейната неподправена красота.

Посетете Добринище и района на х. Безбог – няма да съжалявате!

Автор: Станислав Георгиев