Видеото е от семинара ни „Ски и сноуборд за начинаещи“

В тази статия ще научиш основните и най-важни неща, които трябва да знаеш, ако искаш да започнеш да практикуваш ски или сноуборд. Надяваме се да те окуражим да влезеш в този нов свят, който зарежда положително толкова много хора през зимата.

ski-snowboard-kak-da-se-nauchim

За зимните спортове

Първо, ще хвърлим яснота относно някои факти за зимните спортове, които може би си чувал – че са твърде скъпи за практикуване, че са опасни и трудни за усвояване. Повечето такива мнения са доста преувеличени.

Скъп спорт ли са ските/сноуборда?

Зимните спортове, изискват известна първоначална инвестиция, но определено не е нужно да разполагаш с много пари за да си набавиш екипировка (което е основната финансова тежест в началото) и да направиш няколко карания като за първи сезон.

Опасно ли е да се практикуват тези спортове?

Не е задължително карането на ски или борд да е опасно – напротив, в повечето случай това не е така. Ако действаш трезво докато се учиш, информираш се правилно и не „дърпаш дявола за опашката“, нещата ще се получават без особен риск.

Колко бързо мога да се науча на ски или сноуборд?

Стъпките, които предприемаш докато се навлизаш в спорта и тяхната последователност, са особено важни. Важно е да не допускаш груби грешки в твоята „програма на учене“ и да се заредиш с нужното търпение и практика (едно от най-важните неща). Спазвайки това, ще се учудиш колко бързо ще си способен да караш почти всички писти по родните (или Алпийски) курорти и това ще ти носи огромно удоволствие.

ski-ili-snownboard-v-bulgaria

Ски или сноуборд?

Може би това е първото нещо, което ти идва наум, ако все още не си решил с кое искаш да се захванеш. Съществуват известни спорове измежду практикуващите зимни спортове за това, дали борда или ските се учат по-бързо, кое доставя по-голямо удоволствие, кое е по-подходящо за каране извън писта (freeride каране) и други такива.

Истината е, че двата спорта са напълно „равни“ в повечето критерии и чуждото мнение не трябва да влияе на избора ти. И двата типа каране в зимната планина си имат малки предимства и недостатъци, най-вече в чисто технически аспект и в различни терени. Имат донякъде различно усещане, но и със ските, и с борда ще можеш да си изкарваш страхотно сред природата с приятели и да се чувстваш по един специален начин, който не може лесно да се обясни с думи.

Все пак, има някои неща, които ние смятаме че трябва да вземеш предвид, ако все още не си избрал на 100% с какво ще се спускаш:

Какво карат приятелите ти?

Помисли си с кой ще ходиш зимата в планината и дали тези ти приятели са скиори или бордисти. Със сигурност в началото е много полезно твоите хора да ти помагат с полезни съвети и ти да се учиш, гледайки от тях.

Пробвал ли си преди?

Карал ли си преди време или като дете ски или борд? Тези ти умения ще ти бъдат от полза, колкото и на начално ниво да са.

Трудно ли ти е да се сдобиеш с екипировка?

Имаш ли затруднения в намирането на екипировка? Ако си крайно ограничен от бюджета за екипировка, един приятел, който може да ти помогне с част от нея (като ти подари негова или ти заеме такава) би бил от голямо значение. В такъв случай ще караш „каквото има“.

ski-v-planinski-kurort.jpg

И все пак, ако просто едното те кефи повече – избери него. Желанието да се спускаш точно на ски или борд ще бъде водещо в по-нататъшните ти усилия и ще ти дава стимул да не се отказваш въпреки първоначалните трудности.

Към ЧАСТ 2 на статията, където ще научиш за избора на екипировка.

Автор: Станислав Георгиев