Видеото е от фестивала през 2018г. Очаквайте скоро това за 2019г.

Измина и тазгодишният (7-ми подред) Splitboard Festival в планина Пирин. След участието ми в последните години, реших да споделя няколко думи за това уникално събитие и хората, които го посещават – същите хора, които ми повлияха толкова много през последните години, от които научих толкова много за планината, ските и сноуборда.

Чудих се как да подходя с писането и реших в следващите редове да отговоря на следните въпроси:

– Какво е splitboard?
– Каква е идеята на фестивала?
– Как премина 7-то издание (през 2019г.)?
– Защо фестивалът е значим?

Какво е splitboard?

Splitboard-ът е вид сноуборд, който може да се разделя на 2 части, които в комбинация с „колани за пантене“ (climbing skins) позволяват на сноубордиста да практикува туринг (touring) и по този начин да изкачва склонове. Или казано по друг начин, позволява на сноуборда да се превърне в 2 отделни ски за пантене.

След достигане на точката, от която ще започне спускането (обикновено някой връх извън рамките на курорта), двете отделни част на splitboard-а се съединяват, коланите и щеките (нужни само при качване) се прибират в раницата и сноубордът е готов за употреба по начина, по който повечето от нас са свикнали да виждат.

Каква е идеята на фестивала?

Сплитборд фестивалът е организиран от екипа на Split the mountain и е уникален по рода си в България. В последните години фестивалът събира сплитбордисти в 3 поредни дни на х. Безбог в Пирин.

За събитието хижата приютява над 70 души, които по принцип прекарват голяма част от свободното си време в планината, практикувайки (не само) сноуборд или ски. Всички от тях практикуват Freeride стила, карайки по извънпистови и необработени терени.

Сред участниците може да срещнете както такива, които професионално се занимават с дейности в планината, така и дългогодишни любители на много високо ниво. На последно място, но не по значение, ще добавя и хората, които за пръв път виждат какво е да разглобиш един сплит, колко лепкави (или пък не 🙂 ) могат да бъдат коланите за пантене и колко тъпо е да ги залепиш в обратната посока.

Как премина 7-то издание?

Организирано каране

3-те дни на фестивала преминаха в организирано каране в района с планински водачи и безплатно тестване на сплитбордове от марките Jones, Burton, Furberg, оборудвани с автомати Spark (split екипировката е осигурена от магазини Splitshop, DropIn, MicroXtreme).

Лавинна безопастност и първа помощ

Традиционно се проведоха и тренировки на полигон за лавинна безопасност. Постоянното подобряване на знанията и уменията за лавинна безопасност винаги са основна тема за хората, занимаващи се с този вид екстремно каране на ски или сноуборд.

Темата винаги е била един от акцентите на всички събития, организирани от Split the mountain. В тазгодишното издание отново взеха участие и лекарите от Академия Първа Помощ, които проведоха лекции и практикуваха заедно с участниците симулации за оказване на първо помощ при лавинен инцидент.

Работилница за ваксиране, йога и други семинари

По време на фестивала беше направена и сплитборд работилница за ваксиране и поддръжка на екипировката (от ски и сноуборд сервиз X Resque). Традиционно след края на деня за каране се провеждаха и йога практики, както и други практически семинари, свързани с рапели и техники за осигуряване в планината с акцент към backcountry карането.

Планината ни дари с 3 слънчеви дни

Тази година въпреки затоплянията, над 2200м.н.м. планината ни даде прекрасни условия за туринг. Различни групи от участници, разделени основно според нивото си успяха да направят спускания по доста от върховете в близост до хижата: Безбог, Полежан, Сиврия, Стражите и други.

Във втория ден най-сериозната група се върна около 16:00 след около 7 часов туринг, с крайна цел вр. Сиврия. По-начинаещите и не толкова добре подготвени участници (но не само те) избраха спускания от най-близкия връх Безбог, който обаче предлага много линии с най-различна трудност по улеи и други терени около тях.

Тази година голяма група от Букурещ успя да вземе участие и да затвърди интернационалното присъствие, което включваше хора от доста други страни като Германия, Русия и други.

Удобството да имаш зимен курорт в долната част под хижата

След туринг, завършил в по-ранните часове, малка част от хората успяха да направят и обиколки на лифта на Добринище, която крайна точка достига до хижата. Там също условията бяха доста приятни за каране в следобедните часове и позволиха на каращите да успеят чрез по-продължителни спускания да усетят и да се нагодят към сплит дъските си.

Самата локация на х. Безбог е страхотна и това предразполага всеки да намери правилното решение за това как да прекара времето си в планината. (Вижте и статията ни за курорта Добринище и хижа Безбог).

Все пак, през по-голямата част от времето всички участниците се възползваха от възможността да практикуват туринг и да черпят знания от водачите на Split the mountain.

Томбола и състезание

В последния ден от фестивала (неделя), след 3-тия пореден ден за туринг беше проведена и традиционната томбола с награди от спонсорите на фестивала, включваща като награди различна екипировка, ваучери и други, осигурена от марки и магазини като Splitshop, Jones, DropIn, MicroXtreme, Boardshop, Basecamp, Dragon, Nitro, Dragon, Black Diamond, ваучери за безплатни услуги от Split the mountain, X Resque, специализирано химическо чистене Диста, Spark, Академия първа помощ и много други приятели и организации, подкрепящи ежегодно фестивала.

След като всеки от участниците получи своя награда в сака с подаръците бяха останали 3 награди от магазин MicroXtreme и Boardshop, които обаче щяха да отидат при най-заслужилите. А кой е най-заслужил се определи с изключително забавно и оспорвано състезание по туринг, в което се включиха много от участниците.

След като беше даден старт, победители щяха да бъдат най-бързите, които успеят посредством пантене да се изкачат до определена точка в близкия склон, да сглобят сплитборда в режим на каране и да се спуснат до финалната точка пред хижата.

Цялото състезание беше изключително оспорвано, с няколко ключови обрата и изпреварване буквално в последните 2 метра от страна на победителя (евалата Миладинка) който финишира пред виковете на екзалтираната публика (очаквайте видео скоро).

Защо фестивалът е значим?

Смятам, че фестивалът е изключително значим защото:

– Дава възможност на хора да опитат touring и splitboarding и да направят нови контакти, с помощта на които да започнат да практикуват този стил.
– Събира много голям брой хора, част от „Freeride обществото“ в зимните спортове, които поддържат приятелства и обменят ценен опит.
– Повишава знанията за лавинна безопастност, и първа помощ.
– И не на последно място създава страхотни спомени от 3 незабравими, усмихнати дни в девствената природа на Пирин.

За финал ще кажа едно голямо благодаря на екипа на Split the mountain за това, че ни събират всяка година сред тази забележителна природа, където усещаме силно планината и нейната неподправена красота.

БРАВО ХОРА, ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ В СЪЩИЯ ДУХ!
P.S. Ще мислим нови стикери за догодина 😀

(снимката отдолу е на почти целия екип, който организира сплитборд фестивала през 2019г.)

Линкове за повече информация:

Split the mountain:
https://splitthemountain.com/
YouTune channel
Splitfest FB event
Instagram
Facebook група

Магазин Splitshop (осигурил сплитбордовете):
https://www.splitshopbg.com/

Академия Първа Помощ:
https://academyfirstaid.com/

Хижа Безбог:
http://bit.ly/bezboghut

Благодарим за снимките на Драгомир Геров. Всички снимки са от тазгодишното издание (2019г.).

Автор: Станислав Георгиев