Пробвали ли сте да спите на палатка?

В следващите редове ще ви убедим да пробвате. Повярвайте ни, няма да съжалявате.

За целта, попитахме пътешественика на дълги разстояния Петър Ванев, който ни разказа какво ни трябва, за да прекараме една вечер на палатка?

Петър прекарва около 4 месеца годишно в преходи и спане на открито.

Как да се подготвим?

За първото ви палаткуване сред природата трябва да се подготвите със следните основни стъпки:

– Избор на правилно място и хубаво време
– Базова екипировка
– Предварително запознаване с нейното ползване

За да бъде прекарването още по-приятно, препоръчително е да вземете приятел с вас, който вече има опит с това.

Избор на време и място

Започнете с избора на място, където да палаткувате. Най-добре е по-опитен от вас приятел да ви насочи към подходящо за сезона място. Или както по-рано споменахме, най-добре вървете заедно. Може да изберете удачно място и чрез препоръка в интернет, но бъдете внимателни къде и какво четете.

Задължително, следете прогнозата за времето и развитието и няколко дни преди избрания ден. Ако синоптиците предвиждат дъжд или ниски температури, по-добре отложете първият опит за друг път. Провал при първия опит може да ви откаже да пробвате отново.

И още нещо, не бъдете свръх амбицирани и не планувайте прекалено много нощувки. Започнете с ден или два и избягвайте по-неблагоприятните условия, като върховете например.

Базова екипировка

За да прекарате една вечер сред природата ви е нужна съвсем базова екипировка:
– Палатка
– Шалте
– Спален чувал
– Раница

Нашият съвет е, като за първи път, не бързайте да купувате предварително. Заемете я от приятел, а може и да я наемете от фирма за около 10-20лв. на ден. А и може да се окаже, че палаткуването не е вашата страст, в което няма нищо лошо.

Палатка

Палатката е първото от необходимата ни екипировка и изборът и може да звучи като доста тежка задача:

– Колко да е голяма?
– Каква водоустойчивост да има?
– Дали да е еднослойна или двуслойна?

как да изберем палатка за планински преход или къмпинг как да изберем палатка

Вариантите са много, ако съдим по всички тези критерии. Но вие отивате за първи път и всяка палатка, достатъчно голяма да побере вас и партньора ви, би била удачна.

Шалте

Преходът от удобното легло вкъщи до твърдата земя на открито може да се окаже критичен за приятното прекарване. За да осигурим пълноценен сън ни трябва шалте, което има две основни функции. Да омекотява и да предпазва от студ и влага (което е по-важното).

Според вида, шалтетата биват:
– Надуваеми
– Самонадуваеми
– От термоизолационна пяна

как да изберем шалте за преход

Различават се също по:
– Тегло
– Обем
– Предназначение (за преходи или за стационарно къмпингуване)

как да изберем шалте за преход с палатка или къмпинг

И тук има голям избор от варианти. Дали ще закупите ваше или ще заемете от приятел, важно е да тествате предварително удобството, като лягате в различни пози на него.

шалте за преход и спане на палатка

Помислете и как ще го пренасяте? Във или извън раницата ви? Шалтетата от пяна се пренасят обикновено закачени за раницата, докато надуваемите могат да се сгънат и да се приберат вътре.

Спален чувал

Кралят на нашата екипировка е спалния чувал. Той ще ни даде комфортна температура за спане и удобна мека завивка през нощта.

Основният параметър при избора на спален чувал е температурния диапазон, който по стандарт се разделя на три температури:
– Зона на комфорт
– Долна граница (лимит)
– Екстремум

видове спални чували

Без да навлизаме в повече подробности, тези стойности определят всеки спален чувал като:
– Зимен
– Летен
– Трисезонен

как да изберем спален чувал за преход с палатка или къмпинг

Както вече ви посъветвахме, избягвайте да палаткувате за първи път при крайности. Т.е. през зимата или в най-топлите дни на лятото.

спален чувал за преходи и спане в палатка

В този ред на мисли, препоръчваме трисезонния спален чувал като най-универсален и най-удачен за първите ви опити в спането на палатка.

Раница

За пренасянето на екипировката ви е нужна достатъчно голяма туристическа раница.

Ако сте сами, ще ви трябва раница с обем от поне 40-50 литра. Ако сте няколко души и по-малки раници ще ви свършат работа, след като разпределите частите на палатката помежду ви.

как да изберем раница за преход с палатки или къмпинг раница за преходи и палатки

Толкова по базовата екипировка, която ще ви е нужна за първите ви стъпки в палаткуването.

Запознаване с екипировката

Последното важно нещо на което ще обърнем внимание е, че доброто преживяване изисква добра предварителна подготовка и планиране.

Във вашия случай е задължително да се запознаете с екипировката и начина и на употреба още преди да отидете сред природата.

подготовка за преход и спане на палатка

Ако сте взели палатка от приятел, нека той да ви обясни какви са нейните особености и как желае да се грижите за нея. Разпънете я заедно на подходящо място. Двуместните и триместните палатки съвсем спокойно може да разпънете в хола, на поляната пред блока, или в парка.

как да подготвим екипировката за палатки в планината или на къмпинг подготовка за спане на палатка

Ако сте закупили палатка от магазин, помолете продавачите да ви покажат как да боравите с нея. Това е ваше право като клиент.

Накрая, съберете всички неща на едно място, преценете как ще ги подредите в наличната ви раница или как ще ги разпределите между вас и приятелите ви.

Други полезни вещи

Заедно с базовата екипировка е добре да вземете и:
– Челник и резервни батерии за него
– Джобно ножче
– Комплект за лична хигиена
– Аптечка (ако сте запознат с използването и)

на преход с палатки в планината

Това е всичко за първите стъпки в палаткуването. Опитайте, няма да съжалявате!

Може да гледате тези препоръки и във видеото ни (най-горе в статията). В него с коментари може да отправяте въпроси, на които Петър Ванев ще отговори. Ще сме благодарни, ако ни пишете какво ви е харесало, какво може да подобрим, и какво искате да видите в предстоящите ни статии и видеа.