Преди да отидете на преход, без значение колко е лесен, без значение колко е кратък или колко е близо до вкъщи, винаги носете в раницата си 10-те основни неща. Собствената безопасност е лична отговорност, а всяко едно от тези неща най-вероятно ще помогне в трудни и непредвидени ситуации. Освен да ги сложите в раницата, бъдете сигурни че знаете как да ги ползвате.

Допълнително, винаги знайте лимита си и споделете план-график с близки и приятели.

1 – НАВИГАЦИЯ

Map photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

Винаги носете със себе си карта на маршрута и компас (дори когато ползвате GPS или телефон).

В повечето магазини за спортна екипировка ще намерите топографски карти на българските планини с маршрутите в тях. Съхранявайте картите си във водоустойчив контейнер (пластмасовата торбичка тип „ziplock“ е най-популярният начин) и бъдете сигурни, че знаете как да ги разчитате.

GPS устройствата са чудесни уреди за навигация, но никога не могат да заместят знанията по ползване на карта и компас. Без наличен трак за маршрута джаджата ще покаже правилната посока, но само картата може да покаже дали има шанс да се мине от там.

С напредването на технологиите повечето телефони имат вграден GPS, с който може да ползвате различни приложения за „offline“ навигация. Те са съвременният братовчед на класическите карти, но помнете че батерията на телефона не е вечна.

2 – ХИДРАТАЦИЯ

Изключително важно е да се пие вода по време на преход. Без животворната течност, тялото започва да не функционира правилно и е по-склонно към прегряване, слънчев удар, хипотермия и височинна болест. Така че, ГЪЛ ГЪЛ ГЪЛ ГЪЛ ГЪЛ!

Всеки водоизточник е дом на различни микро-организми, които могат да напрвят живота много неприятен на по-късен етап. Така че всяка вода трябва да се третира с филтър, таблетки за пречистване, ултра-виолетова светлина или изваряване.

3 – ХРАНА

Винаги е добре да имате малко повече храна със себе си, в случай на непредвидени забавяния по маршрута. По време на бивакуване винаги се носи един допълнителен ден запаси. Препоръчително е да е нещо, което има дълъг срок на годност, високо енергийно съдържание и няма нужда от готвене. Повечето хора носят нещо което не е сред любимите им храни и така намалят изкушението да посегнат на хранителните резерви.

Ако правите преход с деца ще трябва да вземете повече снаксове от нормалното, така че планувайте правилно за да не изпадате в кризисни ситуации.

4 – ВОДОУСТОЙЧИВИ И ТОПЛИ ДРЕХИ

Времето в планината може да се промени внезапно. Един топъл и слънчев ден там, може да се превърне в студен и „дзъндзърикащ“ с проливен дъжд за изключително кратко време. Винаги носете водоустойчива мембрана (дъждобран) и изолационен слой за топлина – изненади дебнат зад всеки ъгъл.

Избягвайте памучни дрехи и наблягайте на вълнени или синтетични материи с функции за отвеждане на влагата от тялото. В случай, че не разполагате с голям бюджет или все още не искате да инвестирате големи суми за дрехи, магазините за втора употреба са добро място да намерите онова, което търсите.

5 – „ЗАПАЛКИ“ ЗА ЛАГЕРЕН ОГЪН

Винаги носете „запалки“ с които можете да запалите огън в случай на непредвидени ситуации. Съхранявайте ги във водоустойчив контейнер. Не разчитайте само на един източник за запалване, като водоустойчиви кибритени клечки, но вземе и нещо за план „Б“ – цигарена или магнезиева запалка.

В статията ни „Важни умения за всеки пътественик част 1“ ще намерите още информация по темата.

6 – АПТЕЧКА

Не носете просто „аптечка“, а надежден комплект принадлежности за първа помощ. Подсигурете си нужните неща, за да можете да се справяте както с малки така и с по-сериозни травми, и бъдете сигурни че знаете как да ги ползвате.

Аптечки за преход могат да се намерят в повечето магазини за спортна екипировка, но може да си направите и сами. Препоръчваме да премините курс за първа помощ, на който ще се сдобиете с полезни знания и умения по темата.

На преходи с деца положението е много по-деликатно и дори най-малката ситуация може да се окаже голямо предизвикателство за малките пътешественици. Бърз съвет от нас – лепенките с анимационни герои и други картинки вършат чудеса. Не забравяйте да опаковате и лекарства в детски дози.

7 – ДЖОБЕН НОЖ ИЛИ МУЛТИ ТУЛ

Джобен нож или мултитул са ключова част от екипировката по време на преход. Те могат да се ползват за подготовка на храна, рязане на лекопласт или бинтове, поправка на друга екипировка и други.

8 – ИЗТОЧНИК НА СВЕТЛИНА

И в планината става тъмно! Източникът на светлина е спасението, ако тъмнината ви изненада и хване по пътя към колата – вкъщи. Челника е класика в жанра, но и стандартния фенер върши работа – важното е да ги имате с добре заредени батерии. В екстремни ситуации не забравяйте, че мобилният телефон най-вероятно има опция за фенер.

9 – СЛЪНЧЕВА ЗАЩИТА

Очите имат нужда от защита и най-вече когато правите преход със снежна покривка или над дървесната линия (по билото). Слънчевите очила са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Лъчите на слънцето са силни и изгарящи, а слънцезащитният крем е защита номер 1 за всички типове кожа. Нанасяйте го редовно, като напомняте на децата ( ако правите преход с тях) да правят същото.

10 – ЗАСЛОН

Спасилтено фолио или непромокаемо покривало може да ви помогне във внезапна буря или непредвидена нощ в планината.

Други неща, които може да вземе

Лосион против насекоми, свирка, часовник, огледалце ( за сигнализиране), ръкавици, допълнителни чорапи и оранжева жилетка ( по време на ловния сезон).