Рано или късно всички ние биваме изправени пред въпроса ‘Готов ли си?’. За урока по природознание и уравненията по математика може да си готов, но за преход сред природата може само да се подготвиш. Изненади дебнат зад всеки завой както в ‘безопасния’ град, така и в природата, и се появяват, когато най-малко ги очакваме – като мазолите между пръстите на краката (най-неприятните).

Вземем ли решението да отидем на преход, не е достатъчно да имаме само подходяща екипировка, но и подходящи знания – уменията за адаптация и гъвкавост са ключови, за да се справяме с непредвидени ситуации. Трябва да сме добре подготвени, а дали сме ‘готови’ ще разберем, когато се приберем вкъщи с приятните спомени за отминалите дни.

В тази статия ще споделя няколко съвета, които могат да предотвратят непредвидими или трудно забележими ситуации, когато сме на терен и правим за планувания преход.


НА ПРЕХОД. КАКВО ДА ПРАВИМ И ДА ИЗБЯГВАМЕ, КОГАТО ПРИКЛЮЧЕНИЕТО ЗАПОЧНЕ?

Тежката раница – самобичуването на всеки начинаещ пътешественик!

Няма шега, няма измама 😛 Теглото на раницата през първия ден НЕ Е ШЕГА! С цел да избегнем травми и сконфузни залитания, докато се опитваме да отлепим тежката раницата от земята, ще споделя един бърз и безопасен начин как да направим това с минимални усилия.
  1. Поставяме единия си крак напред, като сгъваме коляното в поза ‘мързелив’ напъд.
  2. Хващаме дръжката за вдигане, която се намира между презрамките, и поставяме раницата върху коляното си.
  3. Прекарваме избраната от нас ръка през съответната презрамка, завъртаме раницата около тялото си и я поставяме върху гърба.
Признавам, че тези насоки може би пораждат въпроси от рода: „Ама на кой крак?“, „Коя ръка – лява ли, дясна ли?“. Точно поради тази причина закачам едно нагледно видео ТУК.

НЕ УДРЯЙТЕ СТЕНАТА!

Чували ли сте за фразата „да удариш стената“ ? Това е често срещан термин в бягането, но и добра сходна точка (с различен ъгъл на виждане) по време на преходите. Простичко казано, не оставяйте тялото си в дефицит на енергия! Приемането по минимум 1000 калории на всяко хапване (закуска, обяд и вечеря) и „сгъването“ на барче или на друг вид снак на всеки час ще Ви гарантира нужното количество енергия за дългите дни преход.

Как да миришем ‘ОКЕЙ’ по време на преход?

Ако сте от онези хора, които само да пуснат капка пот и бягат да се преобличат, по-добре затворете тази статия и отивайте да мятате „слама“ на Бали. Тук може да разберете повече по темата „Защо е добре да се потим?“ . Сега ще изброя няколко начина да се справим с „неприятната“ , но иначе натурална миризма.

Лесно – Цопваме в някой поток или река, забърсваме се с туристическа кърпа и, МОЛЯ, без сапун и шампоан – пазете природата ЧИСТА.

По-лесно – Всъщност дрехите ни са това, което мирише повече от нас. Изплакнете ги и ги оставете на слънце да изсъхнат.

Най-лесно – Мокри кърпички (НЕ препоръчвам), а след употреба отиват в раницата. Боклукът в раницата!


Бъдете милостиви към коленете си! Ще Ви трябват на стари години за още преходи 😛

Използването на щеки за ходене отнема от натоварването на коленете с 25% по време на слизане, намалява натоварването на мускулите и свежда риска от травми на глезените (стъпване накриво, разтягане и други).

Преди да започнете прехода е добре да настроите правилно щеките. На равна повърхност дължината им трябва да постави лактите в 90-градусов ъгъл. По време на изкачване дължината на щеките се намалява, а при слизане се увеличава.

Разкажете „играта“ на кърлежите без БАБА си!

Забравяме за всички бабини деветини и съвети от миналото – Маже се с олио/ мас… Вади се обратно на часовниковата стрелка… Нагрява се със запалка… Абсолютни ГЛУПОСТИ! Хапали са ме, вадил съм ги и сега ще Ви кажа истината.

В момента, в който забележите малката гадинка, я хващате за главата (здраво) с чифт пинсети и бавно започвате да я дърпате право нагоре спрямо кожата. След броени секунди кърлежът би трябвало да се пусне – ако имате опосум за домашен любимец, го нахранете с него или просто изгорете гадинката със запалка.

Почистете и дезинфекцирайте мястото на ухапването. След това следете за температура, обрив, втрисане, зачервяване и телесни/мускулни болки. Има ли налични симптоми? Отидете на доктор и споделете за ухапването.

Спукайте си мазолите САМИ!

Доверете ми се – научих се по трудния начин! Не оставяме мехурите да са спукат сами в изпотените и мръсни чорапи. Вместо това ги почистваме с алкохолна кърпичка, пробиваме със стерилизиран нож или игла, поставяме антибиотичен крем и правим превръзка.

Ако сме приключили с ходенето за деня, може да направим дренаж с конец и игла. Със стерелизирана игла се прекарва конец през мехура, като ролята му е да извежда течностите навън. Конецът остава през цялата нощ, а на сутринта се маха и се прави превръзка с цел предотвратяване на инфекция.

Без проблеми с буболечките!

АУТАН – ШАПКА – МРЕЖА ЗА ГЛАВА – СВОБОДНИ ДРЕХИ (С ДЪЛЪГ РЪКАВ)