Аз обичам дългите преходи – обзалагам се, че и вие също може да се влюбите в тях (ако вече не сте). Повече информация за планирането на дълги маршрути има в книгите ми „Пътека пред огън и лед“ и „Пътеката на хората“. В момента (до 15 април 2020) издателство Вакон имат отстъпка от 25% с код VAKON25 на техния сайт.

Един маршрут от хиляди километри не е по-различен от някой по-кратък. Представете си, че трябва да изядете цяла пица. Няма как да я лапнете наведнъж, но на по-малки парчета е удоволствие да бъде изядена. Така е, с големите преходи – просто ги разделяме на по-малки участъци, които плануваме и прекосяваме поотделно.

Как може да се насладите на звездите както никога преди? Какво е удоволствието да си сготвиш вкусна вечеря, когато най-близкия ресторант е на 30 км? А сутрин да се събудиш от шума на близкия поток или пернатите обитатели на дърветата около лагера?

Отговорите на тези въпроси не са тук, но как да ги  намерите ще разберете в тази статия.


Взели сте решение, че ще правите дълъг преход. Какво следва?

Силно се надявам, че преди това сте направили поне няколко еднодневни прехода. В случай че не сте, ви съветвам да планирате няколко кратки маршрута за по един ден – без нощуване/ бивакуване.

За осъществяването на дълъг преход се изисква допълнителна екипировка, планиране, знания и умения. Добре е да направите полеви тест, за една нощувка под звездите, с приятел, който вече има опит в тези неща. Груповите организации също са добър вариант, ако липсва другар с опит.

Ако сте готови да се гмурнете в бивакуването и дългите преходи, тук съм ви подготвил няколко качествени съвета.

ИЗБОР НА МАРШРУТ

Като за начало може да изберете любимото си място за еднодневни преходи и бивакувате, там където по принцип бихте поели обратно към колата (бъдете сигурни, че лагеруването е позволено). Това ще даде не само една добра основа на очакванията за дълъг преход, но и шанс да се запознаете с екипировката.

Проучването е ключово в търсенето на подходящия маршрут. Пътеводителите са чудесен източник на информация, в социалните мрежи може да намерите актуална информация за състоянието на пътеките, а мобилните приложения могат да заместят скъпите GPS устройства (не винаги).

Винаги е добре да имате контактите на Планинската спасителна служба – контакти.

ПРОПУСК И РАЗРЕШИТЕЛНО

За съжаление в България няма какво да контролира трафика в природните и националните паркове. Това обаче в чужбина е закон и се изпълнява от всеки – без изключения. Забравите ли или решите да не се сдобиете с конкретни пропуски за района, в който ще правите преход, може да получите солена глоба.

ПЛАН-ГРАФИК ЗА ПРЕХОД

Ако се придържате към маркираните пътеки и не излизате извън тях, ще си намалите притесненията относно изгубване или нараняване. В случай че попаднете в опасна ситуация и сте оставили план график с човек, на когото имате доверие, шансовете за навременна помощ към вашето местоположение са доста по-високи.

План-графика трябва да включва: имена на хората в групата, мобилните номера на всеки, време на заминаване, къде отивате (изходна точка, местата на бивачните лагери, пътеки които ще ползвате), кога ще се върнете и номера както и марката на колата, която ще ползвате. Ако ще правите преход извън маркирани пътеки или маршрута се очаква да е предизвикателен е добре да уведомите местната спасителна служба. При промяна в плана, уведомете всеки за новостите преди да поемете на прехода.

КАРТИ

Препоръчително е да направите първия си дълъг преход по маркирани маршрути, за да избегнете нуждата от сложна навигация. Въпреки това ще трябва да вземете карта на района и компас за всеки случай. Това няма смисъл, ако не знаете как да ги ползвате.

В повечето магазини за спорта планинска екипировка както и местните информационни центрове би трябвало да имат подробни карти на района – планините в България.

КАКВО ДА ВЗЕМЕМ: ЕКИПИРОВКА

Опаковането на раницата за дълъг бивакуване включва повече екипировка спрямо еднодневен преход. При първи опит е добра да заемете от приятел или наемете нужната екипировка от магазини предлагащи тази услуга. Имайте предвид, че елементи като раницата трябва да предават комфорт и удобство, когато ги носите. В случай че заемете или наемете раница не очаквайте същите резултатите, като закупената и премерена за вашето тяло раница.

Повече екипировка, означава повече тегло – раница пълна с нужната екипировка, храна и вода тежи средно между 15 до 18 килограма за 4-5 дневен преход. По-дълги преходи правят раницата по-тежка, но това не означава, че теглото трябва да ви смачка. Ключът е да опаковате само нужното, а ултра-леката екипировка може да помогне – ако бюджета го позволява.

Но придържате ли се към базовите насоки за дълги преходи ще си спестите тегло и излишни финансови разходи.

ДРЕХИ

Има едно правило по преходите за дрехите – слоеве, слоеве, слоеве! Това е възможността да добавяте и махате дрехи спрямо колко топло или студено се чувствате. Повтарям: избягвайте памучни материи. Търсете синтетика или мериносна вълна.

Други дрехи, които е добре да вземете:

Designed by jcomp / Freepik

РАНИЦА

Тя трябва да е достатъчно голяма за екипировката, но без да ви създава дискомфорт. Относно размерите на раниците, трябва да изберете капаците между 40 и 60 литра за преходи между 3-5 дни. В зависимост от условията и продължителността на прехода вместимостта ще се увеличава от 60 литра и повече.

Ключът е 80% от теглото на раницата да е разположено на кръста. Това може да се подсигури с правилен размер раница за вашето тяло. Потърсете съвет и помощ от професионалисти в магазините за спортна екипировка като пробвате различни марки и модели преди да изберете своята раница.

ПАЛАТКА

Намирането на палатка зависи от следните неща: кога ще се ползва, къде и колко човека ще спят в нея. В повечето случаи три-сезонните вършат чудесна работа (по възможност free-standing). Бързо се сглобяват, подходящи са за всякакво време и елементите им могат да се разпределят между членовете на групата.

СПАЛЕН ЧУВАЛ И ШАЛТЕ

Правилният избор на спален чувал и шалте е тънкия момент между добър сън и дълга неприятна нощ, последвана от мизерен и кисел ден.

Спалните чували се разделят на три основни вида: летен, три-сезонен и зимен (по европейски стандарт). Съществуват и експедиционни, но за тях още не сме пораснали да говорим. Всеки чувал си има температура на комфорт, лимит и екстремум. Първата граница гарантира топлина и комфорт, втората ще наруши целостта на съня, а третата ще ви спаси от хипотермия. Вземете спален чувал според сезон и винаги проверявайте прогнозата за времето преди да поемете на дълъг преход.

Шалтета са изолацията от студената земя под палатката и комфорта от всякакви камъчета и корени. Класиката в жанра са направени от пяна, но ако търсите повече удобство, надуваемите са финансово достъпни и си заслужават инвестицията.

10 ОСНОВНИ НЕЩА

Освен всичките големи елементи на екипировка, има няколко неща без които не трябва да поемате на дълъг преход. Може да намерите повече информация тук, но междувременно опаковайте следните неща:

Други полезни неща:

КАКВО ДА ВЗЕМЕМ: ВОДА И ХРАНА ( И КУХНЯТА!)

ВОДА

Това не трябва да ви учудва понеже е едно от 10-те основни неща. Дългите преходи означават висока натовареност и трябва да сте добре хидратирани, особено в горещите дни.

Разбира се, че не може да пиете вода директно от източника. Дори най-чисто изглеждащият поток може да съдържа патогени , които могат да причинят сериозни здравословни проблеми на дълъг преход. За наше щастие съществуват редица начина, с които да третирате вода и я направите годна за пиене. Класиката е просто да заварите вода – един път завряла е вече чиста от патогени. Популярни са филтрите и таблетките за пречистване на вода – по-удобни за ползване в движение.

ХРАНА

Хапването е изключително важно, когато изгаряте около 5000 калории на ден – ако не и повече. Едно важните неща, които може да имате на ум, когато пазарувате е да наблюдавате съотношението калории спрямо тегло. Търсете леки, дрехидратирани храни с високо съдържание на калории – ориз, нудъли, паста, които ще ви заситят без да ви става тежко.

Избягвайте консерви или големи опаковки, които ще трябва да носите със себе си до края на прехода – боклук. При по-голям бюджет може да се поглезите със лиофизирани храни.

Закуска – класиката е овесената каша, но това може да се разчупи по много и различни начини (въпрос на личен вкус). Мюслите същи са добра опция, а горещо какао прави ставането в студените утрини много по-лесно.

Обяд – в повечето случаи се консумира по маршрута или на хижа (зависи от района). Опциите в раницата варират в този ред: хлебни продукти, сирена, ядки, сушени месни продукти, сушени плодове, шоколад и енергийни барчета. Гризкайте по нещо дребно през целия ден, за да поддържате високи нива на енергия.

Вечеря – тук имате най-голям избор. Веднъж направили лагер за деня, имате достатъчно време да се заемете с по-сложни рецепти, ако ви се занимава или да прибегнете към лиофизираните храни.

ЕКИПИРОВКА ЗА ГОТВЕНЕ

Кухнята ви на открито може да е сложна или супер проста – каквато си изберете. Базовите нужди се покриват от олекотен туристически котлон, гориво за котлона, метална купа за готвена (титаний е за предпочитане) и дълга метална лъжица (титаний).

Като цяло котлоните се разделят на две категории (спрямо горивото): спирт или газ за горене и бутилки пропан-бутан. Тези, които работят със спирт или газ поддържат по-висока температура, но експлоатацията им е по-опасна и сложна. Това добавя и допълнително време при готвенето.

Пропан-бутан котлоните са по-лесни за запалване, а когато приключите с тях рециклирането им е много по-лесно. В днешно време котлоните, които работят на този принцип достигат абсурдна лекота от 23 грама. По-тежките пък имат по-икономична консумация на гориво и по-добро разпределяне на топлината. И двата варианта вършат работа за дълги преход – въпрос на личен избор.

За почистването на посудата лично аз ползвам само и единствено вода. В случай че държите да ползвате нещо повече може да потърсите био-разградим сапун.