Носите ли аптечка с вас по време на преход? А проверявали ли сте наличните материали в нея? В тази статия ще споделим списък от 10 неща, които могат да подсигурят един качествен комплект за първа помощ.

Аптечката е едно от 10-те основни неща за преход и винаги трябва да е с вас, а важността ѝ е още по-голяма, когато сме в планината за повече от ден. Някои от нещата в нея се ползват доста често и се налага да се зареждат редовно (лепенки, бинт, марли), докато други по-рядко, но нуждата им е определяща в конкретни ситуации.

Съдържанието на комплекта за първа помощ трябва да е съобразен с медицинските нужди на пътешествениците в групата, дължината на маршрута и продължителността на прехода, както и местността, в която ще се намирате.

Може да закупите готови аптечки, но в повечето случаи ще се налага да добавяте някои допълнителни неща. Вземете за пример „писалките“ (автоинжектори) – т. нар. епипен за тежки алергични реакции (ужилване от пчела или оса). Друг пример са специфичните лекарства, предписани от личния лекар.


10 НЕЩА ЗА ВСЯКА АПТЕЧКА

Понеже няма как да знаем всичко и знанията ни се побират само в онова, което ни е известно, реших да потърся информация от допълнителен източник. Намерих я в лицето на Академия първа помощ, за които вече споменах в статията „Първи стъпки в преходите: Безопасност и етикет„.

С тяхната препоръка и изчерпателен списък успях да избера 10 основни неща, с които бих се чувствал подготвен за преход, и мога да си направя аптечка. Не забравяйте, че всеки комплект за първа помощ трябва да е съобразен с вашите медицински нужди, условията на маршрута и неговата продължителност.

Този списък по никакъв начин не е изчерпателен, но може да служи за основен комплект по време на преход, бивакуване или прекосяване на дълги маршрути:

  1. Инструмент – джобен нож, пинцета и ножичка (мултитул).
  2. Спринцовки – 2, 5, 10 мл.
  3. Два чифта ръкавици – обикновени/ стерилни с вашия размер.
  4. Медицински бинт (ширина 5см и 10см) – 2бр.
  5. Ластичен бинт.
  6. Марли – стерилни/ нестерилни.
  7. Анкерпласт, лепенки за рани.
  8. Медикаменти – обезболяващи, противоалергични, противодиарийни, температуропонижаващи.
  9. Ансептичен крем.
  10. Термофолио.
 

Ето няколко допълнителни неща, които могат да добавят повече спокойствие за най-начинаещите пътешественици по време на преход:

По време на дълъг преход се стараем да носим възможно най-малко и поддържаме най-леко тегло на раницата си, без да компрометираме нашата безопасност. С опита, който придобих от прекосяването на Тройната Корона, се научих как да ползвам други елементи от екипировката си като заместител на някои допълнителни неща в една аптечка. По тази тема, обаче, ще си говорим в някоя друга статия.