Видеото е от семинара ни „Ски и сноуборд за начинаещи“

(към ЧАСТ 1 на статията)

Продължаваме с няколко думи за избора на екипировка при ученето на ски и сноуборд. Ще представим най-базовите неща, от които имаш нужда за да стартираш.

Избор на ски/сноуборд.

За теб като начинаещ карач не е важно дали ските или дъската с които ще започнеш да се учиш са нови или скъпи. Важно е обаче да не се мъчиш с неподходящи за учене борд или ски.

Дължина на ските и борда

Дължината на ските/борда трябва да е съобразена с ръста и теглото ти. Внимавай с това, важно е! Не започвай ученето с прекалено дълги ски или борд. По принцип по-късите ски/сноуборди са по-лесни за каране от начинаещи. Има и други неща за ските и сноуборда, които могат да се вземат предвид и според някои хора са дори „изключително“ важни. Според нас желанието и правилните стъпки при ученето могат да компенсират част от тях.

kak-da-se-nauchim-na-ski-i-snowboard

Твърдост на ските и борда

Ските и борда имат различна твърдост и форма, които биха могли в известна степен да улеснят карането на един начинаещ. За стартиране се препоръчват меки до средни по твърдост ски/дъски. И все пак, трябва да се вземе предвид и теглото на каращия. За много тежки (над 80кг.) или леки хора ще са по-удачни съответно по-твърди и по-меки ски.

Предназначение на ските/борда

Първите стъпки и умения в карането ще получите на ски пистите. В такъв случай за ските или борда е хубаво да са предназначени (или поне да не са крайно неподходящи) за каране на писта. Няма да навлизаме в детайли, но различните стилове (Freeride, Freestyle, Backcountry и др.) изменят ските/дъската по определен начин, което ги прави по-трудни за каране на писта от начинаещи. Например ските за freeride са доста по-широки, по-тежки и с по-голям радиус на завиване, което ги прави по-трудни за управление.

Важно е да се отбележи, че без значение, дали си мечтаеш някой ден да се пускаш по девствени необработени склонове, или да правиш завъртания и трикове във въздуха, първото нещо, което трябва да научиш и овладееш на прилично ниво е карането писта. Ученето винаги трябва да започне с усвояване на основните умения на обработена писта.

kak-da-izberem-ski-i-snowboard

Избор на ски и сноуборд според бюджета?

Това може да бъде трудна задача, така че ето нашите препоръки:

Нови ски/сноуборд

Ако разполагаш с достатъчно пари, можеш да си закупиш нова и най-подходяща за теб екипировка. Не залагай прекалено на цвета или дизайна, а на самите параметри на ските/борда. В повечето магазини има консултанти, които ще ти помогнат с избора. Добре е да се консултираш с такива хора от поне няколко магазина, както и с приятел, който може да ти даде адекватно мнение. Имай предвид, че често ще получиш различни мнения за това коя е най-подходящата за теб екипировка. Както казахме отначало, не е важно екипировката да е максимално иновативна и скъпа, а просто да направиш добър избор, за да не се мъчиш с крайно неподходящи за теб ски/борд.

Ски/борд втора употреба

Ако не разполагаш или просто не желаеш да инвестираш пари за нови ски/борд, втора употреба такива ще ти свършат много добра работа. За начинаещ е много трудно да се усети разлика между еднакъв тип нови и стари ски/борд. Все пак, внимавай за търговци тарикати, които може да се опитат да ти продадат прекалено стара екипировка, която вече от години е крайно неактуална. В никакъв случай не си купувай ски, които не са „карвинг ски“. Карвинг ските са новата генерация ски, които започнаха масово да навлизат в употреба след 2000г.. Старият вид ски се наричат „прави ски“ и техниката на каране с тях е вече демоде.

Взимане от приятел

Ако взимаш ски или борд от приятел е важно най-вече да сте с подобен ръст и да нямате огромна разлика в килограмите. Както казахме е важно и ските да са подходящ за писта, а не да са тясно специализирани в определен стил каране.

Избирайки екипировка не забравяй, че по-възрастните от нас са практикували спорта успешно и с далеч не толкова добра екипировка. Това показва, че ако имаш желание ще се научиш с всякакви ски или борд. И все пак, ако можеш и да си помогнеш с по-добра екипировка – още по-добре.

ski-i-snowboard

Няколко думи и за избора на обувки, каска и протектори.

Обувки

Обувките са важна част от екипировката, дори по-важна от ските и борда. Има повече логика да отделиш повече пари за тях и те да се закупят нови, отколкото ските/борда.

Каска

Важно е да имаш каска! Не само за да те предпазва при падане, но и да си осигуриш сигурност, ако друг човек на пистата се удари в теб.

Протектори

Протекторите са изключително важни при ученето на сноуборд, тъй като там в началото се пада доста по-неприятно отколкото със ските. За сноуборд започни с протектор за задните част (казано на разговорен език – „нагъзник“) и задължително накитници, тъй като се пада лошо, когато си с вързани крака за борда.

Наколенките също са доста полезни при падане и докато изчакаш в спряло положение коленичил на снега. Паданията без протектори при сноуборда в най-най-ранната част от ученето може да те откажат още преди да си се запалил. От тази гледна точка ските са една идея по-безболезнени. Все пак при правилно учене и подход няма да се налага да търпиш нечовешки болки или по-лошо – да получиш контузия.

Щеки

При ските, модела и избора на щеки не са от голямо значение в началото, но е важно да имате такива, тъй като са важна част от карането на ски. Там трябва да внимавате единствено с дължината им.

pyrvi-stypki-v-karaneto-na-ski-i-snowboard

Как да усвоиш първите стъпки в карането?

Вариантите са няколко, ето нашите съвети.

Ски учител или обучение в група

Най-добрият начин е някой професионалист да ти отдели време. Според парите, които си готов да отделиш, може да те учи частен учител или да си в група с други хора. Обучение в група е може би най-удачния вариант от съотношение цена-добри резултати. Много хора успяват да се научат и сами, но тогава процеса е по-бавен, рискуваш повече да се контузиш и със сигурност ще заучиш някои неща технически грешно, което не е края на света, но след време ще ти е доста трудно да ги коригиращ.

Гледай обучителни видеа

В днешно време в интернет гъмжи от канали и tutorial-и в YouTube, които ще ти покажат основните неща и най-важното – правилната последователност, в която да ги учиш и практикуваш безопасно. Гледането на обучителни клипове ще ти помогне адски много, дори и да ползваш услугите на учител или да си обучителна група.

Ето два канала от многото в интернет, които биха ви били полезни:
За ски: Ski School by Elate Media
За сноуборд: SnowboardProCamp
Освен тях, препоръчваме и българския канал на нашите приятели от Тhe adventurer’s guide book, в който също може да намерите полезни съвети за сноуборд и за културата в планината.

Това съвсем накратко бяха основните неща, които са ти необходими за да стартираш. Спортът е напълно възможно да се научи дори и на по-напреднала възраст – между 20 и 35 години, че дори и повече. Стига да си физически здрав и да имаш елементарна двигателна култура, всичко е въпрос на време и постоянство. Желанието, търпението и следването на правилните стъпки са ключови за да се научиш бързо.

Опитай смело, няма да съжаляваш!

Автор: Станислав Георгиев.