След 12 000 км пеша през САЩ по маршрутите на Тройната Корона осъзнах, че бивакуването сред природата не е супер сложно, но не е и лесно. Лошо време, тежка раница, пришки, мечки и всякакви други, малки и големи, предизвикателства, които могат да сaботират всеки преход.

Ще споделя няколко съвета от личен опит и други, за които си направих проучване, с цел да помогна в избягването на най- често срещаните грешки относно предварителното плануване, по време на преход и бивакуването с цел първото или следващото Ви посещение в природата да е безпроблемно.


ПЛАНИРОВКА-ПОДГОТОВКА. КАКВО ДА НАПРАВИМ ПРЕДИ ПРЕХОДА?

Направете си ‘запалки’ за лагерен огън.

В повечето случаи човек може да намери достатъчно сухи метериали в гората, за да запали огън, но винаги има моменти, когато не ни се получават нещата. В такива случаи е добре да имаме ‘запалки’.

Лесно – влакна от сушилнята с восък отсвещ.

По-лесно – топки памук намазани с вазелин.

Най-лесно – дебела свещ от рождения ден на баба.

Опаковайте правилното количество храна.

Пътешествениците, най-вече начинаещите, се притесняват прекалено много дали ще вземат достатъчно храна и често вземат повече от необходимото. Наредете в различни порции – храната и снаксовете – за всеки ден, за да видите всъщност какво ще ядете през следващите дни.

Според NOLS – National Outdoor leadership  school в САЩ, са нужни, грубо, по 3000 калории на ден. Може да се добавят повече в по-студени условия.

Пътувайте с дрехите си за преход

Никой не обича тежката раница по баира нагоре! Обличайки дрехите за прехода ще си спестим обем и  няколко стотин грама от тегло в раницата. Обуйте обувките си за преход още с напускането на дома, носете ел. устройствата с вас в наличните джобове. При наличие на остри предмети ги чекирайте с раницата. При пътуване в чужбина купете газ за котлона или спрей за мечки на място – ако се налага.

Не, няма да търсим нефт в нея! Ще сондираме за всякакви излишни, ненужни и безполезни неща, които всеки неопитен пътешественик може да сложи в раницата си – учим се всеки ден( за опитните). В началото на прехода ми по ТХП имах късмета да науча как се прави сондиране или ‘shakedown’ от Барни Ман (Scout) – бивш председател на ТХП и с над 9000 км преходи зад гърба си.

Всеки приятел, който вече е бивакувал няколко пъти може да ви сондира раницата. Убеден съм, че ще намери поне едно излишно нещо! Спестете си ненужното тегло и поискайте помощ от приятел. Сондирането е обратна връзка, която ‘ти’ може да приемеш или откажеш, но няма нужда да се обясняваш защо си взел  това’ или си забравил ‘онова’. Просто изслушай!

Изчислете си времето за преход

Оставете перченето за някой друг път! Физически здрав човек с тежка раница на гърба ходи средно с 3-4 км/ч по добре поддържана пътека и 1.5-2 км/ч в пресечен терен. Добавяме още час ако прехода включва доста изкачване.

Подгответе перфектния комплект подправки

Няма нужда от специални курсове, за да поблажите в дивото.Подхлъзнете приятелите си, че сте добър  готвач с подправките от този списък.

Лук или чесън на прах – вкусен ориз със зеленчуци или картофено пюре на прах.

Риган – паста или супи на прах.

Къри – вкус за всяко нишесте или пюре на прах.

Лют ч. пипер – дигнете температурата на всяка киноа или фасул.

Канела, индийско орехче или джинджифил – добавка за всяко кафе, горещ шоколад, овесена каша или палачинки.

Сол и ч. пипер – подправка за абсолютно всичко.

Разделете екипировката

Споко! Не сме на състезание! Никой не трябва да носи повече от 30% от собственото си тегло. Споделете частите на палатката – основното тяло и колчетата дайте на някой друг, а покривалото и рейките да останат у Вас. Котлона, горивото и храната също толкова лесно могат да се разделят – споделете равномерно теглото.