Дванайсетте „Е-та“ на Европа или по – точно европейските маршрути за пешеходен туризъм. Всички те са проектирани от Европейската асоциация за пешеходен туризъм, а някои от тях минават и през България.

european hiking routes maps

Ком – Емине

В тази статия ще разгледаме маршрута Е3 и по – специално неговата българска отсечка, а именно Ком – Емине. Е3 или „Пътят на тамплиерите“ (така наричана поради съвпадението на голяма част от пътищата на кръстоносците с маршрута) започва от запад ( Сантяго де Компостела, Испания ) и завършва на изток ( Несебър ). Дължината на трасето е 6950 км., минаващи през 11 страни ( Испания, Франция, Белгия, Люксембург, Германия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България ). Това е трасето свързващо Атлантическия океан с Черно море.

E3 european hiking route map

Българският участък известен като Ком – Емине, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“ е едно истинско предизвикателство: от запад на изток, през гръбнака на България – Стара планина. Трасето е с приблизителна дължина 600 км. и отнема около 28 – 30 дни спокоен трекинг и наслаждаване на красотите на българската природа. Това е идеалният начин за прекарване на летния отпуск за любителите на планинските преходи.

E3 Bulgaria - Kom - Emine

Какво е важно да знаете, тръгвайки на този преход?

Хижите са добре разпределени по цялото трасе. Не всички обаче работят. Има хижи работещи само през почивните дни, а в някои храната е по предварително договаряне. Именно затова, ако предприемате да прекосите това трасе, предварително се осведомете и потърсете по – подробна информация относно ситуацията с вашето пренощуване.

Ако имате желанието да нощувате в палатка, а не сте изцяло запознати, може да видите една от предните ни статии „Как да отидем на палатка за първи път“, а също така и да погледнете видеата в YouTube канала ни ProXtreme Adventures.

Ако решите да пренощувате на палатка, то бивакуването най – вече трябва да бъде съобразено с източниците на вода.

Маркировката по пътя се дели на лятна и зимна:
Лятната маркировка се състои от червена линия, оградена от две бели линии. Обикновено е поставена върху дървета, камъни, сгради и др. Зимната маркировка представлява бетонирани в земята метални стълбове, боядисани в редуващи се ивици в жълт и черен цвят.

Ком - Емине Маркировка

Съобразете се с климатичните условия!
Както не веднъж сме отбелязвали, за да се насладите напълно на вашето преживяване, е необходимо да бъдете запознати с климатичните условия. Проследете прогнозата за времето, съобразете се с това, къде ще може и къде няма да е благоприятно да пренощувате на палатка, защото сигурността е преди всичко.

За финал ще ви покажем няколко кадъра от прехода Ком – Емине. Също така, ако нашата статия ви е вдъхновила да се впуснете в това приключение, то обезателно чакаме и вашите снимки и тагове към нашия instagram профил @proxadventures.

Ком - Емине Ком - Емине Ком - Емине

Източници:
kufar.eu
spk.bg
Wikipedia
Katerinakost.ru
Penguin Travel

Автор: Мирослав Тодоров