Седиш си комфортно до лагерния огън и изведнъж чуваш странен звук: „Снап!“. Включваш челника и почваш да се оглеждаш като гърмян заек във всички посоки с изключение на правилната. Не, не е мечка, нито вълк или пък САСКУОЧ. Това е било звукът от вече счупената рейка на палатката ти! Спокойно, БЕЗ ПАНИКА! Никой няма да спи навън (въпреки че каубойското бивакуване е СУПЕР), за всичко си има решение.

Неволята учи! Така си е! Нямаш тоалетна хартия, паленето на лагерния огън е възложено на теб, притесняваш се дали ще ти е топло вечерта и как да предпазиш дивите животни от храната си. Това последното може да звучи абсурдно, но продължавайте да четете и ще разберете за какво ще си говорим около прометейския дар.


В лагера. Стабилен заслон, кухня на открито, малки удобства и качествен сън!

Как да изберем подходящо място за лагер и палатка?

Доброто място за лагер се намира, а не се създава. Промяната на вече изграден палатков лагер не е нужна или препоръчвана. Ето няколко полезни насоки за целта:

Как да поправим счупена рейка?

По принцип рейките не се чупят често, но понякога и това се случва. Ето това вече може да саботира един преход! Всичко е под контрол … просто намерете малката метална тръбичка, която идва в комплекта на палатката (не сте я забравили, нали?).

Прекарайте през нея рейката и я поставете на счупеното място, като след това я увиете с лепяща лента, връв или каквото имате под ръка, за да я застопорите. На снимката по-горе е моята палатка от преход по „Пътеката на Апалачите“, като последните две седмици изкарах с рейка, счупена на две места …ЧУДНО! Металната тръбичка влезе в полза и две от колчетата играха ролята на шина – курсът по Първа помощ има и други приложения.

Как да си вършим „работата“ като професионалисти?

Ако имате късмет да попаднете на нужник като този от снимката (⇓ в САЩ), ЕВАЛА! В противен случай си намерете уединено място (ако има гледка, е още по-добре, че ще прекарате значително време там). Дайте шанс на близките водоеми, пътеки и лагера, като се отдалечите поне 50-60 метра. Изкопайте си дупка (като котките и кучетата) с дълбочина от поне 15 см и ширина 10 см – може и по-голяма взависимост от нуждата.

Свършете си работата, заринете дупката и я покрийте с камъни и съчки. Тоалетната хартия е боклук, дивите животни имат много силно обоняние и ще разкопаят дупката. Ако не искате да виждате кафява тоалетна хартия по дърветата, БОКЛУКЪТ В РАНИЦАТА. Опциите са две ziplock торбички или натурална тоалетна хартия (ТХ) 🙂

Проучване в САЩ споделя коя е най-добрата натурална ТХ:

Кухня на открито и щастлива „тумбачка“!

Освободихте място за вечерята и сега е време да се заемем с нея, че „батерията“ ни има нужда от зареждане за следващия ден от прехода. Намерете равно място, отново на около 50 метра от палатката (първо трябва да се погрижим за заслона си, че дъждът не пита), разчистете всякаква суха трева и шума.

Подредете си котлона, посудата и приборите от едната страна, а храната – от другата, но на една ръка разстояние (тази фраза ми отваря глъка 😉 ). Целта на тази техника е да избегнем всякакво излишно движение, бутане на котлона или допълнителни подправки (пръст) в храната си. В случай че се чудите какви подправки да вземете на преход, това е перфектният списък.

Как да запалим лагерен огън?

Първо си проверете местните забрани и ограничения за паленето на огън в гората! Имаме ли зелена светлина? Построете малка пирамидка от съчки, не по-дебели от пръстите на ръцете, и оставете отвор в основата ѝ, като запалите предварително подготвените „запалки“ или сухи материали от гората (дървесни стърготини, борови игли, мъх). Подухвайте леко, за да има адекватно подаване на кислород, и добавяйте по-дебели съчки с увеличаването на огъня.

Как да си измием посудата (качествено) и опазим природата чиста?

Качествен сън без липса на топлина!

В различните климатични условия ще ни се наложи да ползваме различни техники, за да подсигурим топлината в спалния чувал и качествения сън. Ето три, за които се сещам:

Студено – накладете огъня вътре в себе си, като „сгънете“ висококалоричен снак преди лягане и направите кратки физически упражнения като подскоци на място или коремни преси.

По-студено – просто си облечете повече слоеве дрехи. Напълнете бутилка с вряла вода, увийте в изолиращ слой (дреха) и се гушкайте с нея в спалния чувал.

Супер студено – гушнете се със спътника по прехода (голи)!

Опазете дивите животни от храната си!

Ма, как така? Не трябва ли да пазим храната си от тях? Не! Веднъж свикнали с нашата храна, дивите животни започват да я търсят все повече, стават зависими, а вследствие на това и агресивни към нас – любителите на природата.

Поддържането на чист лагер, готвенето надалеч от мястото за спане и окачването на високо и безопасно място на храната ни, ще гарантират спокоен сън и липса на чуждо внимание от местните обитатели. Методите за съхранение на запасите варират, но окачването е класика в жанра.

Един от най-надеждните според мен е „окачване без завързване“. На английски е познат като „PCT hang“ – схемата по-долу описва всяка стъпка на метода.

  1. Намерете подходящо за целта дърво с достатъчно високи и дълги клони.
  2. Преметнете въжето с дължина 10-12 метра през избрания от вас клон, като съобразите, че торбата трябва да виси на поне 4 метра от земята и 2 метра от основата на клона.
  3. Закачете един карабинер за торбата и вържете единия край на въжето към него. Другия край прекарайте през карабинера.
  4. Издърпайте торбата до краен предел и навийте малка пръчка възможно най-високо по въжето.
  5. Пуснете рязко пръчката – тя ще спре на карабинера, а напрежението ще задържи въжето, без да се развива.
  6. На сутринта просто издърпайте свободно висящия край на въжето, за да освободите торбата.

ПРИЯТЕН И СПОКОЕН СЪН!