kurs-lavinna-bezopasnost-tedi-petrova

90% от лавините, погубили нечий живот, са предизвикани от човешка намеса…

Всяка година загиват все повече и повече хора в инциденти с лавина … Когато са ти далечни и непознати и просто чуваш по новините за тях, това сякаш се е случило в някакъв паралелелн свят, а не в нашия и на теб не може да ти се случи, това е далечно, чак невъзможно.. Да чуваш там за някого, отнякъде си, по новините… никак не ти е близо, не ти е познато като усещане, не се асоциираш с това събитие и на теб няма да се случи.

ДА, НО като са познати на познати, роднини и приятели на приятели вече е различно. Някак тези злощастни събития започват да те доближават и сякаш става все по-близко и възможно да се случи и на теб или на някой твой приятел. Аз лично бях разтресена от 2 инцидента през изминалите 2 години. В момента, чувайки по новините имената на загиналите и осъзнавайки, че по някаква линия познавам тези хора, бях много дълбоко разтърсена, стресната, натъжена, уплашена… не знам дали мога да опиша точно чувствата и мислите, минали през главата ми.

И те кара да се замислиш….

И започнахме да си говорим с приятели, че вече слушайки новините чуем ли, че някой е загинал, затаяваме дъх в едно ужасно очакване да разберем името на загиналия. Защото повечето ни познати и приятели обичат да карат ски или са просто планинари. Защото 13-годишната ми сестра вече кара извън писта и кара в гори и улеи. Защото миналата година на моите приятели, с които бяхме заедно на ски извън България, се случи инцидент с лавина, докато бяхме заедно там в планината.. Този случай е с позитивен край и без загинали. Но в този момент, в който звъниш на приятелите си, които „отидоха да пуснат ей този склон“ преди 2 часа и нямаш връзка с никого от тях, всичко изведнъж става много реално и истинско. И както на теб нямаше да ти се случи, изведнъж то ВЕЧЕ ти се случва…

Колко човека загиват средно на година в лавинен инцидент?

Официални статистики за загиналите от лавина през годините НЯМА. Но не мисля, че са ни нужни специални математически и социални проучвания и изчисления, за да добием представа до каква степен всеки от нас и нашите приятели е застрашен от инцидент с лавина. Написах в google думата „лавина“ и това са резултатите от първите две страници. Те са от последните 3 години и не исках да скролвам повече страници назад… Опасността е реална за всеки един от нас, който обича зимната планина под някаква форма, било то като турист, катерач или скиор.

„Лавина затрупа хора във френския ски курорт Тин“ | News.bg | Mar 7, 2017
„Мъж е затрупан от лавина в района на Седемте рилски езера“ | 24 Часа | Jan 6, 2017
„Лавина уби двама скиори в курорт в Апенините“ | Dnes.bg Новини| Feb 5, 2018
„След 40 минути под лавина: Откриха живо 12-годишно дете“ – bTV … Dec 27, 2018
„Затрупаният от лавина е ски учител в Банско“ | Вестник СТРУМА Feb 14, 2018
„Лавина уби скиори в Италия | DarikNews.bg“ | Feb 5, 2018
„25-годишната Ния е загиналата под лавината на Синаница“ | Новини 24/7 |Feb 18, 2018
„Лавина погуби човек във Франция, затрупа 12 скиори“ | Пик | Feb 3, 2019
„Лавина уби двама души карали сноуборд извън ски-зоната над Банско“ | Министерство на отбраната, информационен център| Jan 11, 2019
„Лавина отнесе четирима скиори в Норвегия“ | Frognews| Jan 3, 2019

Какво е целта на това мое писание?

И така …. тази статия има за цел да насочи и призове всички любители на планината към:
1. Изкарване на курс по лавинна безопасност
2. Посещаване на лекции по лавинна безопасност
3. Регулярно информиране в страниците на БАССЕС, ПСС и AvalReport.
Тук може да се намери много информация относно снежната покривка, времето, къде е лавиноопасно в настоящия момент и също така има много образователни клипчета по темата „лавини и безопасност в планината“ . (Като имате предвид, че информацията не се ъпдейтва ежедневно и ежеминутно и може в някой ден да няма информация за условията. Така че, ако липсва информация на тези страници, не приемайте, че лавинна опасност няма.)
4. Стимулиране на допълнително инфромиране относно безпоасното пребиваване и каране на ски в планината чрез различни информационни канали.
– Книга „Лавинна безопасност – наръчник за скиори и сноубордисти“ – може да намерите в книжарница „Хеликон“
– Наръчник-книжка „Академия по безопасност“ на Ortovox – разпространява се безплатно и може да се намери в магазин „Стената“ и „Стормшоп“.

Курс по лавинна безопасност провеждан ежегодно от БАССЕС

Курсът по лавинна безопасност дава начални познания и база, над която трябва да се надгражда, и човек от там нататък тепърва да се инфромира и да се интересува на тематика планина, условия, лавини, снежна настилка и безопасност.Курсът не е напълно достатъчен, за да си спокоен, че вече знаеш и можеш всичко на тема безопасност в планината. Освен това искам да подчертая, че всичко написано в този пост са моите лични впечатления от курса и какво аз съм чула, видяла и научила. Това далеч не е всичко и е много малка част от цялата информация, която е нужна, за да може човек да каже, че има базова подготовка да излезе зимно време в планината.

Няма да описвам подробно в детайл всеки фактор споменат на лавинния курс, който е причина за образуване на лавина в планината през зимата. Всеки заинтересован може да посети курса и да чуе от специалисти подробно цялата информация. Все пак ще спомена някои неща, които аз чух, научих и ми направиха впечатление.

kurs-lavinna-bezopasnost-4

Кои са факторите, които определеят образуването на лавина и защо се случват тези злощастни лавинни инциденти?

Метеорологични условия
Като бяхме на курса ми се запечата едно нещо, което Мартин каза (Мартин е много опитен и информиран инструктор в курса). Та той каза следното: може да караме накъде вече няколко дни подред. През тези дни може да няма резки промени в темперетурите, да няма нови валежи, времето да е ясно, спокойно и без вятър и като цяло само фактори, които обещават една стабилна снежна покривка. И така … караме вече например 3 дни по едни и същи склонове и няма никакви загатвания за опасност от лавина. ОБАЧЕ една нощ, докато спим излиза вятър и навява през цялата нощ даден склон. На сутринта вятърът отминава, ние ставаме, времето си е ясно и спокойно като през изминалите дни, отиваме на познатия склон и очакваме, че там ще е „безопасно“(100% лавинна безопасност няма), както е било досега. Да, но това вече е лавиноопасен склон с навята „снежна дъска“, която не е свързана с долните пластове на снега и много лесно се отцепва и тръгва надолу. Навяването на най-прост език обясниха на курса като „преместване на сняг от вятъра от едно място на друго“. Преместеният сняг обаче не е свързан и слегнал с долните пластове сняг и може да се отцепи и да образува лавина. Ако не следим прогнозата и не разберем, че през нощта е духал вятър и посоката от която и към която е духал, ние може да не разберем, че има навявания на същия склон, на който до вчера сме карали.

Други фактори
Факторите, определящи степента на лавинна опасност, са не един и два и са свързани помежду си: изложение на склона – южно или северно, наклон на терена, човешки фактор, релеф, метеорологични условия. Някои от факторите и зависимостите са: по- стръмните склонове са по-опасни, 70 % от всички лавини се случват на северен склон.. Това и още много информация е синтезирана и е подробно обяснена в лавинния курс, както и в клипчетата, поствани в интернет от БАССЕС.

Групов или стаден човешки фактор
Освен метеорологичните условия обаче има и други фактори, които могат да доведат до събаряне на лавина и инцидент. Един от тези фактори е груповият или стаден човешки фактор. В много книги по психология е описано, че човекът е стаден бозайник, който обикновено обича да принадлежи на група от индивиди и рядко самотата му допада. И така чисто по животински… се държим и понякога в планината… Вали много нов сняг, адреналинът удря в корема и петите, когато цялата група от например 5 човека се екзалтира, тогава адреналинът е умножен по 5 и всички в ентусиазма си тръгват към склона без много да му мислят. Понякога в емоцията си хората клонят да пренебрегват и неглежират дадени очевидни фактори за лавинна опасност. Също така понякога, ако имаш доверие на тези 5 човека, с които караш всеки ден, всяка зима в продължение на години, и те ти казват, че там е безпоасно да се кара… еми няма какво да се лъжем.. всеки един от нас в този момент е склонен да пренебрегне онова гъделичкащо съмнение, че нещо не е наред. Понякога си мислиш, че щом еди кой си нищо не е казал, значи твоите съмнения са безпочвени и дори не ги споменаваш на глас, а после се оказва, че всеки един от групата си е мислел същото и никой не е споделил размислите и съмненията си. Случаят на моите приятели миналата година беше точно такъв: всеки се беше зачудил дали е безопасно да карат по това време на този склон, обаче тъй като никой не беше казал нищо, отидоха без особена дискусия към склона. В последствие се оказа, че всеки от тях си го е помислил. И въобще случки от типа на „Понеже той не каза нищо и аз затова бях спокоен и мислех, че моите притеснения са безпочвени“ са често срещан фактор, който може да води до пагубни последици в планината.

Принципни на каране и пребиваване в планината
Затова е много важно да се запомнят и разберат следните принципни на каране или просто пребиваване в планината, които аз съм си синтезирала, говорейки с професионалистите по темата:

– Винаги споделяй съмненията и размишленията си относно ситуацията, терена и своето собствено психическо и физическо състояние.
– Ако не ти се кара на някой склон, защото си притеснен или защото си изморен, не отивай! Много често травмите се случват на последно спускане, когато мускулите са изморени и реакциите вследствие на умора са забавени.
– Ако някой от групата не иска да отиде на даден склон или да кара „до последно“ , не го карай! Това също е много важно да се разбере и спазва. Ако някой не се чувства комфортно да кара на дадено място, не трябва да го прави въпреки това, защото иначе приятелите му ще го отлъчат от „готината групичка“ или защото нямат разбиране. Всеки сам преценява собствените си възможности и има отговорност за това да каже, ако нещо не може или не иска да направи. По-добре да излегжда сякаш нямаш смелост или не си издръжлив достатъчно, но да се прибереш жив!

Боян каза нещо много важно и интересно за мен на лавинния курс (Боян е инструктор на курса и част от ПСС). Няма да го цитирам съвсем дума по дума, но беше в този ред на мисли: “Често ме питат дали и на колко инциденти с лавина съм присъствал или съм предизвиквал. Отговорът е: 0. Но по-важното, което никой не се сеща да ме пита, е –колко пъти съм се връщал и НЕ съм пускал даден склон, тъй като не съм съвсем сигурен дали е безопоасно? Отговорът е: неведнъж“. Даже един път си свалих ските в гората и излязох през гората на пистата със ските на гръб.“ И като цяло всички от ПСС, с които съм имала удоволствието да говоря и да черпя знания, са споделяли подобен опит как са се връщали от склонове и гори, където са възнамерявали да карат, но впоследствие са размисляли и не са се пускали там.

Как протича лавинният курс ?
Курсът включва теоретични + практически познания, като практическите познания са под формата на упражнения в обстановка, доближаваща се до реалната. След упражненията знанията се тестват и затвърждават на импровизирана спасителна акция. На акцията водещите на курса са се постарали да изимитират условията на един лавинен инцидент, като се приближават възможно най-много до действителността. Има хора, които играят „свидетели“ и които трябва да бъдат разпитани за инцидента. След което трябва да се прецени колко хора са затрупани и дали имат пипсове или нямат, следващата стъпка е „жертвите на лавина“ да бъдат локализирани. В имитираната спасителна акция „жертви на лавина“ са пипсове, заровени в чанти под снега. Един инструктор стои встрани на акцията и наблюдава абсолютно всеки участник и записва подробно по час и минута какво се е случило, за да може на края на вечерта да се анализира как е протекла акцията и как са се справили „спасителите“. Важна част от курса и най-вече от реална ситуация е моментът на изравяне на пострадалия.

Ако не можем да го реанимираме и да му окажем първа помощ, това че сме го локализирали и изровили може да бъде абсолютно безмислено и човекът пак да загине. На курса има лекция и упражнения за първа помощ, както и практически показват как може да се приспособи екипировката, която носим в спасителни уреди. Например показват как може да се направи шейна за извозване на пострадал от ски, щеки и няколко въжета. Показват как може да се карат ски с контузен човек на гръб или как може да се имповизира седалка за носене на човек от щеки. В планината трябва да си креативен, да си бърз и да запазиш самообладание, защото животът на пострадалия човек е общо взето до голяма степен в твои ръце. Локализирането, изравянето и реанимирането трябва да се случи в рамките на 10-15 минути. Тогава шансовете да оцелее този човек са най-високи и са реални.

kurs-lavinna-bezopasnost-2

Освен това курсът включва и следните неща:
– Работа с лавинен уред – изключително важно е всеки да познава добре как работи уредът му. Това, което ни обясниха и послед видяхме в практика, е, че няма смисъл да си купуваш скъп уред с много функционалности, ако не го познаваш в детайл.
– Грубо и фино сондиране – всеки си мисли, че просто като забоде сондата и ще локализира веднага заровения под снега. Само че като сондираш е лесно да объркаш какво точно нацелваш …камък, пръст, трева или ска, сноуборд, раница или човек. На курса обясняват и показват как се търси човек без пипс (уред за търсене в лавина). Едно безцелно сондиране на посоки без стратегия и организация би отнело часове, които в случай на лавина пострадалият не може да си позволи. Затова сондиращите хора се нареждат в редица (може да бъде през ръка или плътно един до друг), по команда на водещ в редицата сондират вдясно, направо и вляво. След което по команда се прави крачка напред и се повтаря сондирането в трите посоки.

kurs-lavinna-bezopasnost

Как да помогнем на човек затрупан от лавина?

Различни техники за определяне на лавинната опасност и състоянието на снежната покривка:
– Снежен профил
– Компресионен тест
– Стълбов тест

В планината, ако се случи инцидент разчитате един на друг и на всичко, което сте научили. Затова би било добре да използвате поне един от горе изброените информационни канали и задължително отидете да научите някои практически неща, за да се погрижите за вашата и тази на приятелите ви сигурност.