(към ЧАСТ 1 на статията)

Типове колела за МТБ

Да продължим темата за нужната екипировка с най-важната част (заедно с протекторите) – разбира се, колелото за MTB. Тук темата е страшно дълга и колкото повече напредвате ще разбирате, че това е важна част от самия спорт.

Ето кратко описание на най-използваните типове колела, които ще виждате по склоновете или в байк паркове като тези в Боровец и Пампорово. Като цяло един маунтин байк е такъв заради различни специфики на колелото, но най-вече заради това, че е достатъчно здрав за каране по планински терени, има окачване, което позволява подходящо преминаване през неравности или приземяване на скокове и други подобни неща, които не са предвидени да правите с „градско колело“. Повечето колелета имат и задно окачване, което ги прави с така наречената „мека рамка“, позволяваща сгъването и. Някои колела имат окачване само отпред и те обикновено се използват за XC каране (за различните стилове на каране вижте в ЧАСТ 1 на статията). Такъв тип рамка се нарича „твърда рамка“. Това са двата основни типове рамки – мека (с окачване отпред и отзад) и твърда – без окачване отзад (обикновено с такова само отпред). От там нататък има различни детайли който определят всяко колело към даден тип, като лекота и ефективност при въртене нагоре, здравина, геометрия и разположения на седалката, гуми, спирачки и други.

колело за Cross-country (XC)

Този тип колела могат да бъдат с двойно или само с предно окачване, но по-важното е че те са пригодени както за каране надолу, така и за педалиране в участъци нагоре. Този тип колела се характеризира с леки компоненти, които да ви спомогнат да преминавате през по-леки терени и да преминавате големи разстояния в планината. Това е типа колело, което най-много прилична на „стандартния“ градски тип велосипед . Всъщност той би ви вършил перфектна работа и в града.

cross country kolelo

Цената на този тип колелета е много по-ниска от тези, предвидени за Downhill стила (спускане – DH). Има огромен избор от марки в магазините, както и на употребявани колела, в случай, че не желаете да инвестирате прекалено много като за начало. Недостатъка на тези колела е че с тях е значително по-трудно за каране в по-стръмни участъци, в случай че решите да пробвате трасе в байк парк и тип каране, което повече да клони към Downhill (DH).

Колело за Downhill (DH)

Тези колела са строго предназначени само и единствено за спускане. Те са максимално здрави, с двойно окачване с голям ход и геометрия, която поставя колоездача в удобна позиция за каране надолу. Ако ги видите, няма как да ги сбъркате, тъй като изглеждат като „напомпани“ колелета „на стероиди“. При тях се цели максимална ефективност само при спускане и ако не може да ползвате лифт и се наложи да се изкачвате с тях по-стръмни участъци обикновено това става с бутане или носене на колелото. Ако не сте сигурен, че ви трябва точно такъв тип колело, според нас не е добра идея това да е първото ви колело, с което да започнете със спорта.

downhill kolelo

Разбира се цената на една такава машина няма как да е ниска и за да се сдобиете с ново такова трябва да си отделите сериозна сума. Високия клас такива колела могат да достигнат и до изключително високи цени, но тук говорим за колела, които са направени да се карат по сериозни трасета. Подръжката на окачването и останалите компоненти също е сериозен разход. Разбира се, на доста по-достъпна цена може да се намери и колело втора употреба.

All Мountain/Enduro колело

Както от името се подразбира, най-грубо казано това е нещо средно между типа колело за DH и XC. С такъв тип колело можете да въртите нагоре (както се налага в XC карането), както и да се спускате по-стръмни участъци със скокове, където е силата на DH колелата. Рамките са с двойно окачване, но все пак са сравнително по-леки. Колелата са снабдени с повече скорости, които позволяват лесно педалиране. Окачването не е с толкова голям ход като при DH колелата, но все пак ви дава много възможности, които колело с твърда рамка няма как да ви даде.

enduro kolelo

Според нас това е най-логичния избор на колело, ако тепърва ще пробвате и ще се се учите и запалвате по планинско колоездене (МТБ), тъй като с него може да карате абсолютно всичко и да разберете кой стил каране подхожда най-много на вас.

Полезни съвети и линкове

За да започнете да карате е важно да потърсите помощ и съвети от приятели, които вече карат и могат да ви въведат в спорта или още по-добре – от професионалисти инструктори. Опитайте се да се обградите от хора, които са минали вече през тази първоначална фаза на учене, за да „не откривате топлата вода“ и да избегнете контузии. Трябва да сте доста разумни и последователни в стъпките ви, за да се развивате и да практикувате спорта безопасно. Настройката и подръжката на велосипеда е част от спорта и също е сложна за начинаещите, но пък с времето ще придобиете нужните умения и ще научите страшно много.

За този спорт има изобилие от интернет канали с видеа и уроци за това как да напреднете технически и как да подържате велосипеда си. Тук ще ви посочим само един от популярните канали в YouTube, както и серия от няколко видеа на български език, предвидени за начинаещи:
Велоклуб Бициклет
Global Mountain Bike Network

Занапред очаквайте повече полезни статии и присъствени семинари организирани от ProXtreme, които ще ви помогнат да влезете в света на планинското колоездене.

Автор: Станислав Георгиев.