За кого би била полезна тази статия?

Ако никога не си пробвал да се спускаш с колело на по-различни терени, а винаги си искал да пробващ. Не знаеш от къде да започнеш и как изобщо да пробваш. Този материал е за теб. В следващите редове ще те ориентираме в някои от основните неща свързани с планинско колоездене. Без да навлизаме в големи детайли, ще преминем през една част от нещата, с които трябва да си наясно преди да пробваш да караш колелото в планината.

planinsko-koloezdene

Няколко думи за планинското колоездене

Планинското колоездене (ще го срещаш и като MTB – Mountain bike) се радва на широка популярност в България и разбира се по целия свят. С правилните умения и подходящо колело можеш да спускаш (и да изкачваш) различни терени в планината, любувайки се на природата. Спорта може да се практикува както състезателно с голяма доза екстремизъм и адреналин, така и „по-леко“, безопасно и достъпно. Най-добре е когато всеки намери подходящия стил на каране за него.

Стилове/Разновидности

Честно казано, има доста подразделения на стиловете (вида каране) на MTB и за начинаещ това може да бъде доста объркващо. Затова ще ви представим само най-често разпространените видове каране.

Cross-country (XC)

Може би най-разпространения, достъпен и безопасен вид каране на маунтин байк. Тук идеята е, че се преминава през терени с наклон нагоре и надолу, обикновено се преминава не малко разстояние в планината, по естествени терени и пътеки. При този вид каране не се цели преминаване през маршрута за време (макар че и това е възможно при състезателна форма) а по-скоро наслада от карането сред природата. XC може да се практикува дори от семейства или по-големи групи от хора, които са излезли да покарат в планината.

Cross-country

Нужната екипировка от страна на протекция е по-лека, по слаба, но и тук каската е задължителна, макар да се използва такава от „стандартен тип“ – по лека, проветлива и удобна (за разлика от Downhill-а където се използва fullface каска). След придобиване на добро ниво, някои карачи предпочитат да премахнат останалите протектори от тялото с цел удобство,тъй като не се предполагат сериозни падания с висока скорост, както е при спускането (Downhill – DH).

Според нас е най-удачно ако сте начинаещи в планинското колоездене да започнете да развивате уменията си на байка именно с този тип каране. Това е най-логично и така най-бързо и безрисково можете да придобиете предварително усещане „за какво става въпрос“. Не е добра идея, ако не сте пробвали Cross-country каране да сложите тежката екипировка за Downhill и да пробвате директно да спускате по специализираните за това трасета.

Downhill (DH)

Това е може би най-екстремния вид каране, изглежда най-атрактивно, с огромна доза адреналин. При него действието се развива само надолу по склона, с висока скорост по стръмни участъци. Карачът трябва да бъде екипиран с най-високо ниво на протекция по тялото – задължителна е fullface каска (подобна на тези за каране на мотор), протектори за колената, лактите, гръбен протектор, понякога дори и цял армор(броня) за тяло. По време на карането често се преминава през разнообразни препядствия като камъни, скали, корени на дървета, правят се скокове (и дропове), взимат се завои във виражи и други.

Downhill

В този стил изкачването преди спускане става посредством лифт, или по друг начин, но важното е че цялата идея на карането не предвижда да въртите с колелото нагоре (самите колела също са оптимизирани само и единствено за спускане, но за тях по-натам в статията). Спусканията стават по предвидени за това трасета в байк паркове, или пък в естествени терени, но идеята е че обикновено колоездача е предварително запознат с трасето и препядствията в него. Целта е да се премине по трасето с най-голяма скорост, съответно за най-малко време.

Разбира се този вид каране може да се практикува със състезателен елемент (за време), но крие повече опасности, изисква високо ниво на умения и определено не е за всеки. Все пак, при желание и правилно обучение сравнително бързо може да се достигне несъстезателно ниво за каране от любители.

All Mountain (AM)/ Enduro

Има известна разлика между All mountain и Enduro, но в общи линии идеята е, че при тези стилове каране комбинирате изкачвания на „собствен ход“ със спускания, които на моменти се доближават значително до Downhill каране. За практикуването му е нужно колело с мека рамка, което повече прилича на тези, предвидени за спускане, с разликата, че колелата за AM/Enduro са по-леки и са предвидени и за въртене нагоре. Enduro карането също крие не малко рискове и при него също се използва сериозен набор от протектори, често и дори „full face“ каска, както при DH.

Това е стил, който печели все повече почитатели по света, тъй като комбинира и изисква разнообразен набор от умения и не ви ограничава в една крайност (само да спускате или пък да карате по терени без сериозен наклон и препядствия). Също може да се практикува състезателно и в България има редица състезания за професионалисти и любители. Всъщност, това важи и за другите два стила – в България има страшно много състезания или просто събития, които се организират на най-различни места и са предвидени за колоездачи на различно ниво, включително и за начинаещи и средно напреднали.

Други стилове

Съществуват и други стилове и разновидности на MTB, като Freeride, Dirt Jump, Тrials и др. но те не са тема на статията ни.

На много места в България има подходящи места за каране

Като говорим за този спорт е важно да потвърдим, че в България (Европа, както и на много други места по света), има добри условия за развитие на този спорт. Реално той може да се практикува на всяка планина, байр, дори и в градски парк или в градска среда (Urban стил).

В България такива места са Витоша, Стара планина, Родопи, както и другите по-ниски планини. Има множество маршрути, които можете да откриете и да пробвате. Реално при желание от ваша страна може всеки уикенд да кръстосвате и спускате различни трасета на разнообразни места сред природата.

Разбира се, няколко от зимните ни курорти през лятото се превръщат с байк паркове с обозначени и обработени трасета с различно ниво на трудност. Такива паркове има в Боровец, както и в Пампорово.

Полезни материали

На този линк може да направите един бърз поглед на районите, в които има подходящи маршрути за каране.

Препоръчваме този сайт като един страхотен източник на информация за места за каране и трасета в България. Там маршрутите са подредени по азбучен ред и региони, като във всеки маршрут има кратко описание, снимки, видео и gps – следа. Засега само виж какви възможности ти дава нашата страна за да практикуваш този спорт.

Автор: Станислав Георгиев.

КЪМ ВТОРА ЧАСТ НА СТАТИЯТА