Винаги има изключения, НО, ако можете да ходите, най-вероятно можете да направите и преход в планината – спрямо възможностите си. Въпреки споменатото, това не означава, че от утре ще можете да поемете по маршрутите на Тройната Корона и нейните 12 000 км.

Дори за онези, които са в добра форма, е препоръчително да стартират с нещо подходящо за начинаещи и постепенно да преминават към по-трудни и предизвикателни преходи, като изграждат увереност и умения, за да избегнат травми и „прегаряне“.

Физически възможности?

Преходът в планината не е разходка в „парка“, но също така се брои за такава, понеже е по-вероятно да го направите в национален или в природен парк.

Бъдете откровени със себе си и си задайте следните въпроси, за да определите физическите си възможности:

Нека бъдем възможно най-консервативни и при най-малкото съмнение да се посъветваме с личния лекар.

Споделете прехода с приятел!

„Щастието е истинско, когато е споделено“ – Into the Wild (2007)

Преходите с компания правят „началото“ за един начинаещ пътешественик много по-безопасно и приятно. Вербуването на приятели или някого от семейството е най-лесният начин, но, ако ударите на камък, може да пробвате в социалките. Съществуват Facebook групи като „Планинари„, Ком-Емине и други, където може да си намерите съмишленици.

Направете си разходка в парка!

Ако живеете в по-голям град, пробвайте кратка и лесна разходка в близкия парк с добре обособени и поддържани пътеки.

Добиете ли увереност в градския парк, е време да вдигнете нивото и да пробвате извънградска среда, като не забравяте да вземете приятел/ка и се информирате за запланувания маршрут.

Изборът трябва да е насочен към преход с лесен достъп до цивилизация, добра маркировка, редовен трафик на хора и за няколко часа ходене или един ден, без нощувка.

С времето ще усетите как нивото на физическата издръжливост и увереност се покачват. Тогава вече ще можете да опитате по-трудни и предизвикателни маршрути, като носите със себе си адекватната екипировка и практикувате мерки за общата безопасност.

САМОСТОЯТЕЛНИ ПРЕХОДИ!

Преди да се впуснете в индивидуално и самотно приключение по трудни терени и маршрути, Ви препоръчвам да направите няколко прехода с опитни пътешественици – на организиран преход или неформална уговорка. Споделянето на опит е нещо ценно и човек винаги има какво да научи от другите.