Единственo по рода си в Европа Фрирайд и Фристайл състезание по ски и сноуборд „Дончо кани“ се организира в България

doncho-kani-ski „Дончо Кани“ | Фотограф: Ангел Попов

И тази година през април посетихме единственото по рода си в Европа фрирайд и фристайл състезание по ски и сноуборд „Дончо кани“ и по традиция беше запомнящо се преживяване.

За 6-та поредна година това събитие се превръща в символ на карането далеч от пистите и забавните преживявания с приятели в планината.

doncho-kani-freeride-freestyle „Дончо Кани“ | Фотограф: Ангел Попов

Какво е това състезание и кое му е хубавото?

Ами много му е хубавото! Най-важното е, че събира различни хора, които споделят една и съща страст към по-екстремното каране на ски и сноуборд и желание да прекарват част от свободното си време в планината.

Това събитие е причина да се срещнат много различни хора, които си приличат по това, че обичат планината, backcountry и big-mountain карането на ски и сноуборд, скачането от скокове и дропове и са хора, които с удоволствие гледат как други правят трикове и се състезават, обичат да се препичат на слънце в планината и да си пийват по биричка, докато пускат по някоя дебелашка шега за пребилите се на склона, а в същия момент всеки дава голяма подкрепа на участниците и всички ръкопляскат без изключение на спусканията на участниците.

doncho-kani-freeride-freestyle „Дончо Кани“ | Фотограф: Ангел Попов

Какво дуго освен състезание представлява „Дончо кани“?

Не е задължително да си участник, за да присъстваш на „Дончо кани“. За всеки има по нещо на това събитие.

Някои, както споменах по-горе, си пийват биричка и гледат шоу, говорят си и се препичат на слънце.

Други правят туринг разходки из планината, пантят си и пускат склонове

Трети се състезават или тренират скокове и дропове и се катрерят на склона около 193495 пъти в този ден, докато им се получи даден скок или докато поне затвърдят, че със сигурност могат да падат по един техен си много специфичен и определен начин.

Местността на състезанието предлага много разнообразни терени за туринг и каране като връх Муратов, връх Вихрен, връх Тодорка, Бъндеришки чукари и др. Ски зоната на Банско е в непосредствена близост, така че неопитните в катеренето и пантенето, които все пак искат да покарат поне един от дните, могат да се спуснат до Банско и да карат цял ден там.

Може да караш много добре или пък просто да искаш да подобриш стила си на каране и затова да си там – да видиш, да чуеш, да пробваш .. пък все някога ще стане. А може просто да искаш да се запознаеш с други хора, които споделят твоята страст.

doncho-kani-teodora-petrova

Защо е полезно това събитие?

Една от големите ползи на този евент е, че се събират и запознават хора, които обичат да прекарват време в планината.

На това събитие може да се запознаеш с хора, които имат дълъг опит във фрирайд и фристайл карането и да обмените опит или да си разшириш кръга от познати, с които ходиш да караш.

По време на „Дончо кани“ имаш възможност да говориш с часове с почти всички присъстващи за ски, склонове, фрирайд, кой какво е виждал, правил, знае и какво му се е случвало в планината.

Също така можеш да обсъждаш с повечето присъстващи какво е „безопасност в планината“ и какво е „лавинна безопасност“ – все теми, които не може да си обсъдиш с всеки. Там всички са запалени по едно и също нещо и точно това го прави толкова специално събитие – събирателен пункт за хора с авантюристичен дух и страст към ските и сноуборда.

doncho-kani-teodora-petrova-2019

За кого всъщност е най-полезно това състезание?

За малките машини – ДЕЦАТА

Изключително впечатлена съм тази година от децата скиорчета и сноубордистчета или както те сами се наричат на жаргона на новото, младо поколение – децата „хибриди“.

Това са тези деца, които карат и СКИ, и СНОУБОРД – сложи ги 80% от всички деца, които карат. Но както и да е.. не е нужно детето да може да кара и двете. За да участва е достатъчно, ако кара или ски, или сноуборд.

doncho-kani-deca

Миналата година имаше максимум 10 деца (по мои спомени), които участваха. Тази година бяха около 20! Така че малките карачи стават все повече и по-добри и се развиват скорострелно в тези екстремни спортове. Те бяха просто уникални! Скачаха, катереха се по склона и пак се спускаха, и пак скачаха, и си избираха линия, по която да се пускат, и бяха в пъти по-добри от големите!

В едно можем да сме сигурни – зад нас идва едно много силно поколение на деца скиори и сноубордисти. И са много, и са силни!

И вече карат точно толкова добре, колкото повечето възрастни скиори и сноубордисти… да не кажа, че даже децата са много по-добри от някои големи. Ами късметлии са тези деца, какво да ги правим.. освен да се радваме за тях и да ги подкрепяме в развитието им. Родени са във време, в което ските, сноубордът и сърфът са достъпни почти за всеки, популярни са и са вече ежедневно практикувани спортове.

Така че това е следащото хубаво в този евент – посещават го хора на всякакви възрасти и децата имат поле за изява и развитие. На това събитие децата могат да се срещат с по-големите и да черпят знания и опит от тях и можем само да се надяваме да видим някои от тези деца на световно състезание по фрирайд един ден. „Дончо кани“ със сигурност е една стъпка към такова развитие за децата.

А и винаги съм казвала, че колкото децата учат от нас, толкова и ние учим от тях .. аз например черпя опит от 13-годишната ми сестра, която ме научи да карам на суич.

Защо се казва „Дончо кани“, къде се провежда и как се стига до там?

Състезанието се провежда в местността „Дончови караули“ – затова се казва „Дончо кани“, а се нощува в хижа Вихрен.

В хижата трябва да се запази легло предварително – колкото по-рано, толкова по-добре. Колите се паркират на паркинг до влека „Стара Котва“, който е след бариерата, преди „Шилигарника“ вдясно.

Там се събират групички хора, които потеглят с челници нагоре и за около час и половина пристигат в хижата, където си казват по едно „наздраве“ за добре дошли! Изкачването не е стръмно или трудно, върви се по една полегата пътека чак до х. Вихрен.

Сутринта след две пържени филиики със сладко и сирене, чай или кафе се потегля на приятна разходка около час и половина сред красиви планински гледки към склона. Пътят до склона също не би затруднил никого, дори човек да няма опит в туринга или планинарството. Теренът до там е сравнително равен, редуващ се с леки изкачвания на моменти, докато се стигне вътрешността на планината.

doncho-kani-donchovi-karauli „Дончо Кани“ | Фотограф: Ангел Попов

Нужна екипировка

Не е задължително всеки да има снегоходки или панти. В повечето случаи снегът по пътеката е отъпкан и ако не е имало обилен снеговалеж в дните преди състезането, човек може да се качи и с обикновени планинарски обувки. Разбира се при повече сняг снегоходките и пантите + колани са препоръчителни.

* Пантите са механизъм на ски автоматите, чрез който се включват в режим „ходене“, като отдолу по дължината на ските се залепят „колани“, които спомагат ските да не се пързалят назад или настрани чрез триенето, което се получава между коланите и снега. По този начин човек може да се катери със ските на крака или да практикува иначе наречения „туринг“.

* Снегоходките се слагат под и/или около планинарска обувка, или сноуборд обувка и спомагат ходенето по терен с дълбог или хлъзгав сняг, за да може да се избегнат пропадания в снега или подхлъзвания. Когато човек ползва снегоходки, трябва да си носи ските или сноуборда на гръб. Друга възможност за бордистите е сплитбордът.

* Сплитбордът се разделя на две и частите му приличат на две отделни ски, на които също, както е описано по-горе, се залепят колани по дължината, за да може да се придвижва сноубордистът в планината със сноуборд на краката и да не е нужно да го носи на гръб.

Какво представлява и как протича самото състезание – съдии, оценяване?

В петък е важно за всички участници да стигнат навреме в хижата, защото вечерта организаторите събират състезателите и с помощта на проектор им прожектират снимка на склона и им дават насоки за терена, вида на снега, лавинната опасност и им дават съвети за това как да си изберат линия на спускане.

Преди състезанието организаторите се качват, оглеждат, карат по склона и проверяват терена на различни склонове и на база на това избират най-подходящия за състезанието. Но все пак дори да закъснее някой от участниците за брифинга в петък вечер, то във фейсбуук групата на “Дончо кани” се качва клипче с цялата важна информация от вечерта. Разбира се закъснелият пропуска възможността да зададе въпросите си на организаторите, които също така са много опитни скиори и сноубордисти, посещавали фрирайд събития и състезания извън България.

doncho-kani-konferenciya

В зависимост от прогнозата и условията през двата дни се провеждат състезанието в две отделни дисциплини – фрирайд и фристайл.

На „Дончо кани“, при оценяването на възрастните, съдии няма. Състезателите и зрителите гледат видеа от спускането на всеки участник и гласуват анонимно на листове, които се събират и гласовете се броят. По този начин се определя спечелилият.

При децата има съдии, които още на същия ден гласуват въз основа критерии като контрол на ските, линия, техника, скоци и трикове и дали има падания.

Гледането на всички видеа с чашка вино в ръка прави съботата на хижата една много забавна вечер.

В неделя – на последния ден от събитието, има награждаване на спечелилите с награди от спонсорите на събитието. Без подкрепата на следните фирми и организации това събитие не би радвало всяка година толкова много запалени планинари и скиори, затова е важно да ги спомена – Audi, Betahaus Sofiа, Basecamp, Square- Sea.Sun.Wind.Snow, Creative Center, Basics, SLS, White Lavina – Spa and Ski Lodge, Funpark FP, Планинска Спасителна Служба, Национален Парк Пирин.

Повече информация за провеждането на събитието може да намерите на следните страници:
www.doncho.org
facebook.com/donchokani

Важно е да се спомене също, че събитието НЕ се провежда всяка година на едни и същи дати. Датата се определя в зависимост от условията. Така че, за да участвате, следете страниците. Също така записването и заплащането на таксата за участие трябва да се случи най-късно до седмица преди началото на състезанието.

Надявам се да се видим с много нови хора другата година там и да се спускаме по склоновете на Пирин.

Вижте, също така, едно друго страхотно събитие, което се проведе по същото време – 7-мия Сплитборд Фестивал в Пирин