Петър Ванев

Приключенец / Thru hiker

Петър Ванев е приключенец и страстен любител на дивата природа и планинските преходи. Най-точно се определя с термина “Thru Hiker” или пътешественик на дълги разстояния.

Той е първият българин, изминал „Тихоокеанския хребетен път” (The Pacific Crest Trail) с дължина 4240 км от Мексико до Канада и „Апалачката пътека” (The Appalachian Trail) с дължина 3500 км, като стремежът му е да стане първият българин носител на „Тройната корона“ преходи на дълги разстояния в USA, която е с обща дължина 12 700 км.

petar-vanev-thru-hike-usa

През Март 2019 Пешо се отправя към последния трети преход от тройната корона – Континенталния преход (Continental Divide Trail) с дължина 4989 км. Приключенията му по този преход ще бъдат отразени под формата на видео блог – влог, които можете да следите в Youtube канала ProXtreme Adventures.

През останалото време…

Когато не е на преход, Пешо обича да ‘запалва’ интереса на хората, към дивата природа и преходите с разкази от своите приключения.

Участията му включват презентации в градове из България, като Русе, София, Пловдив, Варна, Бургас и Асеновград, а най-големите му до момента са на фестивала “Дните на предизвикателствата” през 2017 и 2018г.

Той е и автор на книгата – “Пътека през огън и лед” от издателство Вакон, в която разказва за преминаването си през Тихоокеанския хребетен път.

В момента пише втора книга, в която ще ни разкаже за прехода си по Пътеката на Апалачите – очаквайте я до края на 2019 заедно със съвместния ни проект за документалния филм – “Пътеката на хората”.

Био…

Петър е роден в Русе на 16.09.1986 г. Още от ранно детство житейският му път се променя многократно.

След няколко премествания от едно в друго населено място той живее отделен от сестра си и майка си. По-късно се връща в родния си град, за да продължи образованието си.

Завършва Математическата Гимназия “Баба Тонка”, след това следва в Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на 23 години напуска приятелите и семейството си и заминава за Англия.

През Август 2016 той напуска престижната си работа като управител в отдел резервации в „Хилтън Гатуик“ в Лондон, за да започне една нова страница в живота си.

След като успешно преминава първия си преход – Тихоокеанския хребетен път през 2017, Пешо решава, че 4240км не са достатъчни и че това е само началото.

Две години и общо над 7700 км по-късно той вече е изминал два от трите най-големи пешеходни прехода в Щатите и се цели в третия, който ще му донесе мечтаното отличие – първият българин носител на Тройната корона.