Петър Гьошарков

Сноуборд свободен стил / Freestyle /

Петър “Пепо” Гьошарков е национален състезател и най-успешният ни професионален сноубордист в свободен стил (freestyle).

Той e първият българин, класирал се на финал на Световно първенство по слоупстайл ( slopestyle ) за юноши. Има над 30 републикански и 5 международни първи места във фрийстайлa, паралелните дисциплини и сноуборд кроса, и 2-ро място в генералното класиране за Европейската купа при мъжете.

Когато не тренира, можете да го срещнете в Боровец да обучава начинаещи сноубордисти, както и по-напреднали да направят първите си стъпки във фрийстайла.


Pleasure Jam 2014 Petar Gyoshakov freestyle snowboarding

Пепо Гьошарков е неоспорим талант. Той е роден през 1996г. в Самоков и кара борд от 4-годишен.

В началото тренира и печели няколко първи места в паралелните дисциплини, но на 12-годишна възраст се запалва по фрийстайла. През 2010 на първото си състезание в свободния стил Пепо взема 3-то място в дисциплината Big air.

Това го мотивира още повече и до 2018 вече има над 25 първи места в държавни първенства, което заслужено го прави най-добрия сноубордист в свободния стил в България.


Petar Gyosharkov freestyle snowboarding slopestyle

На международната сцена Пепо има над 10 призови позиции, 2-ра позиция в крайното класиране на Европейската Купа при мъжете, а също така е първият българин, който се е класирал на финал на Световно първенство по слоупстайл за юноши и е завършил 13-ти в шампионата, провел се във Валмаленко, Италия.

Вдъхновен от уникалните стилове на любимите си състезатели – Torstein Hogmo, Ståle Sandbech и Mark McMorris, Пепо изгражда собствен стил, който се характеризира с плавнo и ясно изразено каране. Без резки движения – плавно и стилно.

Със завидна прецизност и техничност той изпълнява любимите си суич бексайд 900 (switch backside 900) и бексайд 900 (backside 900), които в последствие му носят второто място в генералното класиране за Европейската купа при мъжете в любимата му дисциплина слоупстайл (slopestyle).


Rails freestyle snowboarding Petar Gyosharkov

Млад, изключително интелигентен и амбициозен, Пепо се опитва да гони целите си на всяка цена. Най-голямата от тях е участие и медал на зимна олимпиада.

В качеството си на професионален атлет и част от ски училище Янакиев в Боровец той е спомогнал за първите стъпки в зимните спортове на изключително много хора.