11 Ян. 2019
Към събитието във Facebook

Текста по-долу е взет от FB събитието, публикувано от Split The Mountain.

Готови ли сте да излезнете извън пределите на ски зоните? За всички, които посещават зимната планина е препоръчително да знаят основните на лавинна безопасност и принципите за оценяване стабилността на снега.

Курс Лавинна безопасност 11-13 Януари 2019, Пирин планина, х. Вихрен (1950 м)

В курса подробно ще се запознаете как да се придвижвате безопасно и да избирате вашата линия за спускане, как да оценявате терена, как да организирате спасителна акция. Практически занимания включват търсене с лавинен уред, сондиране, тестове и анализ на снежната покривка (снежен профил).

ПРОГРАМА Ден 1 Пристигане и настаняване в Банско Беседа – Сняг и снежни лавини Ден 2 Тръгване от Банско към паркинга на Стара котва(изходен пункт за х. Вихрен). Придвижване към х. Вихрен Беседа – Сняг и снежни лавини, която ще започне по пътя към хижата. Практически занимания в района на х. Вихрен Работа с лавинен уред – търсене на един и повече попаднали в лавина и сондиране Беседа – Избор на маршрут за изкачване и слизане Беседа – Тестове и анализ на снежната покривка Спане на х. Вихрен Ден 3 Практически занимания в района. Тестове и анализ на снежната покривка При добри условия ставащи за каране на ски или борд ще се качим и спуснем от връх Хвойнати или друг подходящ склон в долината.

Цена 95 лв.

Минимален брой участници – 4 Максимален – 18 (обучението ще бъде в съотношение 1 водач/инструктор на максимум 6 участника) Краен срок за записване – 01.01.2019 За да се запишете в курса моля да попълните формата от този линк: https://goo.gl/JeCn11

Цената включва : Обучение*. Цената не включва : Лавинна екипировка (лавинен предавател, лопата, сонда), нощувки**, храна, транспорт до Банско и обратно, специализирана екипировка, планинска застраховка.

НЕОБХОДИМА ЕКИПИРОВКА: Лавинна екипировка***, сноуборд със снегоходки и сгъваеми щеки*** или сплитборд , туринг ски, раница от 20 до 30 литра, подходящо облекло.

Забележки: *Обучението се води от лицензирани планински водачи – Николай Павлов – Никята, Павел Пеев, Желязко Мечков. **Нощувката в Банско струва 20/25 лв.(семеен хотел), х. Вихрен 15 лв. На хижата ще има възможност да се храним в столовата. ***Наем на екипировка: Сплитборд и сгъваеми щеки 100 лв. за целия курс, снегоходки и сгъваеми щеки – 30 лв. за целия курс, Лавинна екипировка (лавинен уред, сонда, лопата) – 30 лв. за целия курс, Туринг ски – 80 лв. за целия курс. ****При промяна на метеорологичната и снежната обстановка, организаторите си запазват правото за промяна на програмата и мястото за провеждане.

За информация и записвания: info@splitthemountain.com или + 359 878413012 – Николай Павлов За да се запишете в курса моля да попълните формата от този линк: https://goo.gl/JeCn11